Češki ministar Tomaš Petriček govorio povodom 25. godina srebreničkog genocida

Radiosarajevo.ba
Češki ministar Tomaš Petriček govorio povodom 25. godina srebreničkog genocida

Ministar vanjskih poslova Republike Češke Tomáš Petříček, održao je govor povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici

Zbog nemogućnosti ličnog prisustva komemoraciji u Potočarima povodom  25. godišnjice genocida u Srebrenici,  a razlog je situacija s koronavirusom, ministar Petříček je poslao video poruku koja je bila emitovana tokom pijetetnog čina u Potočarima. 

"Prije dvadeset i pet godina, na području Srebrenice počinjen je genocid. To je bilo samo generaciju prije nas, u našoj Evropi. Teško je zamisliti da bi se nešto tako moglo desiti, a ipak se desilo. Srebrenica će nas stalno podsjećati da ne postoji vrijeme koje je u potpunosti sigurno i isključuje ogromne tragedije. 

U Drugom svjetskom ratu, Čehoslovačka je patila u rukama njemačkih nacista i njihovih pomagača. Jevreji i drugi narodi, pa i nasumice odabrano lokalno stanovništvo, bili su predmetom istrbljenja. MI smo to u značajnoj mjeri prebrodili. Njemačka je priznala nacističke zločine i jasno osudila ovaj dio svoje historije. To je oživjelo češko-njemačke odnose i dovelo do njihoovg procvata. 

Isto se može desiti i u BiH. 

Genocid u Srebrenici dokazan je detaljnim sudskim procesima i ne smije se ni na koji način opravdavati. Prepoznavanje činjenica, pokajanje i sjećanje - ja vjerujem da je to jedini pravi smijer", rekao je, između ostalog, Tomaš Petriček, noseći srebrenički cvijet na reveru sakoa. 

Petriček je ovom prilikom zaključio: 

"Ovdje nema mjesta politikanstvu. Poigravanje tragedijama u svrhu dobijanja političkih poena, glorifikacija ratnih zločinaca, ili pokušaji da se promjeni historija, samo doprinose eskalaciji tenzija i konflikata.  Mislim da je potrebno upravo suprotno: depolitizirani historijskih pregled prošlosti, prepoznavanje svih pritužbi i zajednička predanost boljoj budućnosti". 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak