Bosanski tim ušao u veliko finale NASA-inog takmičenja

Radiosarajevo.ba
Bosanski tim ušao u veliko finale NASA-inog takmičenja
Tim Technology versus Fire u finalu je NASA Space Apps Challengea u kategoriji Best use of hardware (najbolja upotreba hardvera), a to znači da su među 20 najboljih od više od 2.000 rješenja iz cijeloga svijeta.

Tim od devet članova koji čine studenti elektrotehnike i mašinstva iz Tuzle jedan je od dva tima koji su pobijedili na NASA-inom takmičenju održanom krajem aprila u Tuzli.

NASA Space Apps Challenge istovremeno je održan u 187 gradova širom svijeta, a najbolji iz svakog grada ušli su u uži krug takmičenja, gdje najbolje bira žiri koji je imenovala Američka svemirska agencija (NASA).

Učesnici takmičenja tokom izrade projekata koristili su bazu podataka od NASA-e

Projekat koji je proglašen među 20 najboljih koristi algoritam koji na osnovu satelitskih podataka detektira gdje najviše izbijaju šumski požari. Na to mjesto, prema zamislima projekta, postavljali bi se nodovi, a to su u stvari lopte napunjene protupožarnim prahom koje na sebi razne senzore temperature i vlage. Ove lopte bi omogućile vatrogascima da odrede kako će se vatra širiti te bi, ukoliko bude potrebno, mogle eksplodirati i spriječiti širenje vatre.

Cilj Space Apps Challengea, koji je ove godine prvi put održan u BiH a širom svijeta se održava od 2012. godine, jeste da kreativni timovi ili pojedinci dijele svoje ideje i nastoje riješiti stvarne probleme vezane uz svemir i Zemlju.

Tim Technlogy versus Fire čine: Kenan Mehinović, Valentin Stjepić-Ćosić, Mirza Imamović, Mustafa Spahić, Tarik Omerčehajić, Irfan Brković, Dino Bošnjić, Ajdin Nakičević i Omar Jahić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak