Almina Haskić, IT inženjerka koja razvija aplikaciju za NASA-ine pametne naočale

Hajrija Avdić
Almina Haskić, IT inženjerka koja razvija aplikaciju za NASA-ine pametne naočale
/ Iz privatne arhive
Almina Haskić uživa u svom poslu, a o njenim projektima uskoro će pričati cijeli svijet.

Almina je rođena u Vitezu, završila Fakultet informacionih tehnologija u Mostaru, te već tri godine zaposlena u Symphonyju, odnosno tri godine radi na Android mobilnim aplikacijama.

"Od svog prvog radnog dana radim na Osterhout Design Group (ODG) projektu. ODG je jedan od naših klijenta iz San Francisca i jedni su od pionira u proizvodnji pametnih naočala. NASA i ODG će sarađivati na projektu koji bi trebao u zemaljske i svemirske aktivnosti NASA-e uključiti korištenje pametnih naočala", otkriva nam Haskić, te dodaje:

Naš zadatak u Symphonyju je rad na razvoju Android aplikacija za naočale, odnosno do sada smo razvili više od petnaest aplikacija za pametne naočale. Mi smo između ostalog radili na standardnim Android aplikacijama kao što su kamera, email, navigacija, web browser, kao i na nekoliko demo aplikacija za proširenu stvarnost. Trenutno radimo na implementaciji novog sistema za upravljanje naočalama koje se bazira na praćenju pokreta glave. I najbolja stvar na ovom projektu je što uvijek radimo na unapređenju aplikacija i opcija koje nude ODG pametne naočale."

Uspješna u svijetu IT industrije, Haskić ističe da je većina ljudi upoznata s činjenicom da je posebno u BiH manji broj inženjerki u odnosu na inženjere.

"Nažalost, još uvijek su kod nas prisutni stereotipi o klasičnim muškim ili ženskim zanimanja, a čak kada se jedna žena počne baviti klasičnim muškim zanimanjem, posljednja stvar koja se od nje očekuje je rad na projektu i poslovima poput onih koje ja radim.

Gadgeti i hardver su "tipično muška" strana ovog posla, i često sam bila svjedok razgovora o ženama u IT-u gdje je glavna pretpostavka da mi radimo u nekom odjelu za dizajn, a ne u odjelu za razvoj softvera. Ja pokušavam da razbijem te predrasude tako što sam žena u IT-ju, rekreativna sportistkinja i žena koja uz sve ovo uspijeva biti - žena", ističe nam Haskić.

Svoje slobodno vrijeme Almina ispunjava trčanjem, a već punih deset godina živi, kako priča, sa svojim "najboljim drugom" dijabetesom.

Iz privatne arhive - Almina Haskić

"Prije nekoliko mjeseci smo imali manju svađu, ali sada smo pravi prijatelji. Sa 16 godina, koliko sam imala kada sam saznala da imam dijabetes, nisam bila u stanju da razmišljam o bolesti, niti o bilo kakvim posljedicama. Takav način života možda na prvi pogled izgleda dobro, ali da bih održala svoje zdravlje na dobrom nivou moram vremena da posvetim sebi.

Prihvatila sam da s dijabetesom mogu živjeti i imati ispunjen život. Svačiji život je pun uspona i padova, ali bitno je da iz svake situacije izvučemo najbolje što možemo. Ne mogu reći da je ova borba vjetar u leđa, ali me svakako čini jačom u želji da ostvarim svoje ciljeve. Moj cilj je da u narednom periodu krenem s intenzivnim treninzima plivanja i trčanja te da na taj način poboljšam kvalitet svog života. I ne zaboravite, svaki dan je nova šansa da budemo bolji, kako privatno tako i profesionalno", poručuje na kraju razgovora Almina Haskić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije