Bono Vox postao počasni građanin Kantona Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Bono Vox postao počasni građanin Kantona Sarajevo
Paul David Hewson, poznatiji kao Bono Vox, danas je proglašen počasnim građaninom Kantona Sarajevo, odlučila je Skupština ovog kantona, verificirajući odluku Odbora za dodjelu javnih priznanja KS-a.

Većinom glasova odlučeno je da popularnom frontmenu grupe U2, zbog izuzetnog doprinosa u pružanju podrške građanima tokom opsade Sarajeva, kao i zbog doprinosa u borbi za ljudska prava i slobode, bude dodijeljeno ovo vrijedno priznanje.

U obrazloženju se navodi da je Bono svoje vrijeme i novac odlučio trošiti na humanitarne pothvate, te je svoju slavu iskoristio u humanitarne svrhe.

Tako je bilo i tokom opsade Sarajeva kada Bono nije želio šutjeti i gledati stradanja građana BiH, te je sebi svojstvenim jezikom upozorio svijet na zbivanja u našoj zemlji. Tokom nastupa u Bologni, 17. jula 1993. godine preko satelitskog linka se povezao slikom sa Sarajevom, gdje su prikazane izjave građana Sarajeva koji govorili kroz kakve tegobe prolaze. U godinama nakon rata on je održavao kontakt sa Sarajevom, a sve je kulminiralo 1997. godine, kada je u glavnom gradu BiH održan grandiozan koncert grupe U2.

Pored ove odluke, Skupština je odlučivala i o dodjeli nekoliko Plaketa Kantona Sarajevo, te su one dodijeljene: Specijalnoj olimpijadi BiH, Rasimu Bajroviću, Bogiću Bogićeviću, te posthumno Esadu Arnautaliću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak