Bivša SFRJ: Sve više ovisnika o kladionicama

Radiosarajevo.ba
Bivša SFRJ: Sve više ovisnika o kladionicama

U zajednici Cenacolo u Međugorju trenutno je smješteno oko 70 ovisnika koji se liječe od raznih vrsta ovisnosti, a ne samo od ovisnosti o drogama, kazao je za Fenu bivši ovisnik i jedan od članova zajednice Gordan Markota, naglasivši kako je iz bivše Jugoslavije sve više ovisnika o kladionicama i kocki

Piše: Ivana Banović, novinska agencija Fena

"U zadnje vrijeme u našu zajednicu dolazi sve manje ovisnika o drogama, a sve više ovisnika o kocki, video igricama, internetu i slično, a iz bivše Jugoslavije sve je više ovisnika o kladionicama", kazao je Markota.

Po njegovim riječima, zajednica prima sve ovisnike bez obzira o kojoj se vrsti ovisnosti radi: „Mi u zadnje vrijeme ovisnike i ne pitamo zbog čega su došli i o čemu su ovisni. Naša zajednica je besplatna i nas ne zanima tko je čiji sin i koje je vjeroispovijesti, odnosno apsolutno ništa. Mi samo želimo svojim primjerom pomoći ovisnicima da se izliječe i pronađu smisao u svome životu.

U zajednicu Cenacolo i nije tako jednostavno ući i za sve ovisnosti proces je isti. Najprije je potrebno biti mjesec dana u izolaciji s obitelji ili nekim tko ima autoritet nad ovisnikom. Nakon toga oni idu na razgovor u zajednicu i počinju pripreme kad se odlučuje je li ovisnik spreman ući u zajednicu.

Mi ne želimo riskirati jer nemamo ni doktora ni tablete niti išta slična. Prvih mjesec dana svatko dobije svog pratitelja, također bivšeg ovisnika, koji je s njime prvih mjesec dana da mu pomaže naviknuti se na život u zajednici."

U zajednici nema nikakve prisile, što znači da se ona može napustiti kad god tko to želi. Bivši ovisnici, od koji je jedan i Gordan smatraju da bi u zajednici bilo dobro ostati namanje oko tri godine. Inače, članovi zajednice na ovisnost ne gledaju kao na bolest već nešto sasvim drukčije. Njih ne zanima zašto ljudi bježe u ovisnost jer je ovisnost, po njihovom mišljenju, prije svega jedan bijeg od stvarnosti i na taj način pokušavaju svima pomoći.


"Najveća pomoć je ovisniku, a to znam i iz vlastitog iskustva - živi primjer, znači kada vidiš nekog tko je bio na dnu, a danas je uspješan. Također, mi primamo i one ljude koji su depresivni, lijeni i ne vide smisao u životu. Oni dođu ovdje na nekoliko mjeseci i dožive iskustvo koje im pomogne u životu", naglašava Markota.

Što se tiče postotka izliječenja ovisnika koji su prošli kroz zajednicu, Markota smatra kako su oni ovisnici koji su bili u zajednici tri ili više godina u oko 80 posto slučajeva dobro, odnosno izliječeni.

Na pitanje iz kakvih obitelji ovisnici najčešće dolaze, Markota je kazao kako se u 90 posto slučajeva radi o nesređenim obiteljima. "To govorim i iz osobnog iskustva. Momci koji su došli ovdje, prije svega imaju jednu nesređenu prošlost, a i prije samog drogiranja imali su jako puno poteškoća", istaknuo je on.

U zajednici Cenacolo koja ima više od od šezdeset kuća u cijelom svijetu trenutno je smješteno oko 2 000 ovisnika, s tim da se u kući u Međugorju trenutno nalazi oko 70 ovisnika, od čega najviše Talijana. Također, u Međugorju postoji i ženska kuća, a princip za ulazak u kuću i liječenje isti je kao i za muškarce.  Važno je napomenuti kako zajednica ima i edukativni karakter jer radi na prevenciji ovisnosti. Tako će, na primjer, kuću u Međugorju danas posjetiti oko 5 000 osoba iz cijelog svijeta koje će imati prigodu slušati 30 predavanja i svjedočanstava bivših ovisnika na svim jezicima.

"Takva svjedočanstva pomažu i nama jer smo se prije bojali i vlastite sjene, a danas održavamo predavanja pred tolikom brojem ljudi", zaključio je Markota.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak