Alarmantno pismo 44 vodeća svjetska klimatologa: Golfska struja je pred kolapsom

4
Radiosarajevo.ba
Alarmantno pismo 44 vodeća svjetska klimatologa: Golfska struja je pred kolapsom

U otvorenom pismu objavljenom u ponedeljak (21. oktobra), klimatolog sa Univerziteta u Pensilvaniji, Michael Mann i drugi istaknuti naučnici tvrde da su rizici od slabljenja okeanske cirkulacije u Atlantiku značajno potcijenjeni i zahtijevaju hitnu akciju.

Ove struje čine Atlantsku meridionalnu prevrtnu cirkulaciju (AMOC), ogromni okeanski transportni sistem koji uključuje Golfsku struju i prenosi vitalnu toplotu na sjevernu hemisferu.

Istraživanja pokazuju da se AMOC usporava i da bi mogao uskoro doseći tačku preokreta zbog globalnog zagrijvanja, što bi klimu Zemlje pretvorilo u katastrofu.

Kako funkcioniše zakon o podjeli imovine u BiH u bračnoj i izvanbračnoj zajednici?

"Takva promjena okeanske cirkulacije imala bi razorne i nepovratne posljedice, posebno za nordijske zemlje, ali i za druge dijelove svijeta", napisali su naučnici u pismu. Nordijske zemlje uključuju Dansku, Island, Norvešku, Finsku i Švedsku.

Prema pismu, kolaps AMOC-a doveo bi do značajnog hlađenja i ekstremnog vremena u nordijskim zemljama. To bi povećalo i produbilo čudnu "hladnu mrlju" koja se već razvila nad istočnim dijelom Sjevernog Atlantika zbog usporavanja struja koje prenose toplotu.

Kolaps okeanskih struja takođe bi vjerovatno izazvao klimatske posljedice širom sjeverne hemisfere, prijeteći poljoprivredi u sjeverozapadnoj Evropi.

Posljedice i u drugim regijama

Naučnici su istakli da bi i druge regije osjetile posljedice. Ako bi se AMOC potpuno zaustavio, to bi izazvalo pomjeranje tropskih monsuna ka jugu — sa katastrofalnim posljedicama po poljoprivredu i ekosisteme. Zaustavljene okeanske struje mogle bi dodatno povećati nivo mora duž američke atlantske obale i uzburkati morske ekosisteme tako i ribarstvo.

Bez hitne klimatske akcije, AMOC bi mogao da kolabira u narednih nekoliko decenija, iako postoji velika neizvjesnost u predikciji vremenskih okvira, navodi se u pismu.

Najnoviji izvještaj Međuvladinog panela za klimatske promene (IPCC) navodi da "postoji srednja sigurnost da Atlantska meridionalna cirkulacija neće iznenada kolabirati prije 2100. godine", ali naučnici tvrde da je ovo potcjenjivanje.

Procjena IPCC-a nije samo neprecizna već i zabrinjavajuća, smatraju naučnici u pismu.

"Svrha ovog pisma je da skrene pažnju na to da sama 'srednja sigurnost' u vezi sa time da AMOC neće kolabirati nije umirujuća i očigledno ostavlja otvorenu mogućnost kolapsa AMOC-a tokom ovog vijeka", napisali su naučnici. "Čak i uz osrednju vjerovatnoću, s obzirom na to da bi ishod bio katastrofalan i da bi uticao na cijeli svijet vjekovima, vjerujemo da je potrebno više učiniti da se minimizuje ovaj rizik."

Naučnici su uputili pismo Nordijskom savjetu ministara, međuvladinom forumu zaduženom za promovisanje saradnje među nordijskim zemljama.

Pozvali su donosioce odluka da ozbiljno razmotre rizike koje predstavlja kolaps AMOC-a i da pojačaju pritisak na međunarodne partnere kako bi se pridržavali ciljeva Pariskog sporazuma iz 2015. godine, koji ima za cilj da zadrži porast prosječne globalne temperature za 1,5 stepen Celzijusa iznad predindustrijskih perioda, prenosi LiveScience

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak