Udruženje Pomozi.ba doniralo 100.000 KM Udruženju oboljelih od karcinoma dojke "Renesansa"

1
Radiosarajevo.ba
Udruženje Pomozi.ba doniralo 100.000 KM Udruženju oboljelih od karcinoma dojke "Renesansa"

Udruženje Pomozi.ba doniralo je 100.000 konvertibilnih maraka Udruženje oboljelih i liječenih od karcinoma dojke i ginekoloških karcinoma "Renesansa" kako bi ženama koje se bore s ovom vrstom karcinoma bar malo olakšali život.

Udruženje "Renesansa" ove godine obilježava 25 godina postojanja. Trenutno ima oko 200 aktivnih članica, ali svakodnevno dobija poruke, pozive iz cijele BiH od oboljelih žena i trudi se da bude podrška u svakom smislu ženama koje prolaze kroz dugotrajno i iscrpljujuće liječenje.

Do sada je preko 6.000 aktivnih članova prošlo kroz udruženje, a preko hiljadu žena je koje ne dolaze na aktivnosti, ne plaćaju članarinu, ali se javljaju s vremena na vrijeme, po individualnoj potrebi.

Prelijepa Sarajka oduševila Hollywood, a sada i SFF: 'Leonardo Di Caprio mi je promijenio život'

"Trudimo se da svakome pomognemo, savjetom, lijepom riječju, a u našem udruženju se stalno održavaju brojne radionice, psihoterapija, druženja koji su neophodni za svaku oboljelu ženu tokom procesa liječenja i oporavka. Nažalost, živimo u zemlji u kojoj je zdravstvo decentralizovano i samim tim jako loše organizovano, pa se često uključujemo u borbu za prava onkoloških pacijenata, rekla nam je Enida Glušac, predsjednica Udruženja Renesansa koja nije mogla skriti ponos i sreću zbog dodijeljenih sredstava iz Fonda za liječenja Pomozi.ba.

Prilikom primopredaje čeka u iznosu 100.000 KM suze u očima niko nije mogao skriti.

Dobri ljudi, telefone u ruke: Nihad Subašić treba našu pomoć

"Prije svega beskrajno smo ponosni što je Pomozi.ba u nama prepoznala udruženje koje je mirna luka, oslonac i vjetar u leđima za sve naše članice, što ste nas danas posjetili, popričali sa nama i pružili nam ruku podrške. To je najvažnije, imati ljude poput vas uz nas. Zajedno su sve borbe lakše", dodala je Glušac.

Besima Kašibović jedna od članica Renesanse, i sama oboljela je naglasila da onkološki pacijenti prolaze kroz agoniju tokom liječenja zbog nemogućnosti kupovine potrebnih lijekova.

"I moja kćerka Imela je oboljela od karcinoma, kao i mlađa kćerka Amila koja je prošle godine preselila. Sedam godina se moja porodica bori protiv karcinoma, u tri godine smo oboljele sve tri. Suprug je preminuo u međuvremenu i ostale smo samo Imela i ja. Amila je poslije recidiva karcinoma bila na listi čekanja, čekala je predugo pametni lijek. Kada ga je dobila, bilo je kasno, sa suzama u očima se prisjetila Kašibović izrazivši ogromnu zahvalnost Pomozi.ba koji je velika podrška svim oboljelim građanima u BiH.

Eldina Zolj-Balenović, članica Renesanse je objasnila da karcinom donosi niz teškoća i problema. Pored liječenja karcinoma, pacijenti su izloženi i drugim problemima.

Bravo, dobri ljudi: Tokom noći skupljena sredstva za Amara Selimovića (6)

"Od terapija slabi kompletno tijelo, pojavljuju se razni zdravstveni problemi na koje se ne obraća pažnja, jer je najvažnije liječiti karcinom. Mnoge stvari nama ovdje nisu dostupne, a jesu u cijelome svijetu, među kojima su, recimo hladne rukavice i čarape koje tokom kemoterapije čuvaju nervne završetke koji odumiru. Pored toga potrebni su suplementi, vitamini, drugačija ishrana, proteze, grudnjaci, mir i relaksacija. Sve što mi nemamo", naglasila je Zolj-Balenović.

Zolj-Balenović je izrazila veliku zahvalnost na donaciji sredstava, izrazivši nadu da će sistem napokon početi raditi i voditi računa o svojim građanima, jer Pomozi.ba posljednjih godina radi posao države.

Podsjećamo, Pomozi.ba organizacija je od početka 2024. godine do danas donirala blizu četiri miliona konvertibilnih maraka za oboljele bh. građane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak