Mreža “I Virtualno je vitalno” - jedinstveni sadržaj za osobe treće životne dobi

0
Promo

Platforma “I Virtualno je vitalno” namijenjena je osobama treće životne dobi koja na jedinstven, edukativan, kreativan i dinamičan način nudi raznolik sadržaj.

Ova mreža pokrenuta je u nastojanju da se poboljša kvaliteta života starijih osoba, te ublaže efekti izoliranosti i promjene svakodnevnog životnog funkcionisanja koje je sa sobom donijela pandemija COVID19.

Kako bi efikasno radili na očuvanju i unapređenju postojećeg zdravstvenog stanja, aktivni korisnici i partneri projekta te članovi gerontoloških centara, dnevnih centara, klubova i ostalih organizacija koje se bave unapređenjem života starijih lica iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Sjeverne Makedonije, tri puta puta sedmično imaju priliku učešća u kreiranju i praćenja raznolikih sesija okupljenih oko tri zasebne cjeline:

Tužne vijesti: Preminuo legendarni trener, karijeru počeo u KK Bosna

  • Preventivno-korektivna gimnastika (s ciljem unapređenja fizičog zdravlja i pokretljivosti)
  • Kreativne radionice (s ciljem usvajanja novih vještina i ispoljavanja kreativnosti kroz izradu individualnih radova), te 
  • Savjetovanje (organizovano u obliku tematskih predavanja čiji su nosioci eminentni stručnjaci u oblasti zdravstvenog sistema na regionalnom nivou).

Platforma "I virtualno je vitalno" kreirana je u sklopu projekta “Održivo jačanje lokalnih zdravstvenih sistema na zapadnom Balkanu: Poboljšanje zdravlja starijih osoba pogođenih pandemijom COVID-19 i prijenos znanja mobilne njege i podrške iz Austrije u region Zapadnog Balkana”, finansiranog od strane Federalnog Ministarstva za socijalna pitanja republike Austrije i kofinansiranog od strane implementatora projekta Hilfswerk International.

Suzana Jašarević, regionalna direktorica Hilfswerk Internationala za Balkan ističe da su ideja i koncept samog projekta za cilj imali uticaj na široku grupu starijih osoba obzirom na to da partneri, pridruženi partneri i centri uključeni u projekat, svojim raznovrsnim aktivnostima okupljaju značajan broj starijih osoba na svakodnevnom nivou. Također, starije osobe koje nisu u mogućnosti posjećivati ovakve centre, klubove ili druge organizacije koje se bave očuvanjem i unapređenjem kvalitete života lica treće životne dobi, imaju priliku da prisustvuju svim radionicama iz vlastitog doma, korištenjem internet aplikacije Zoom ali i Youtube kanala.

Promo: Aktivnosti mreže I virtualno je vitalno

Kako ističe Jašarević, volonteri u svim zemljama i dalje pomažu starijim licima da savladaju sve nedoumice i pitanja koje imaju vezano za pridruživanje platformi i usvajanju novih znanja i vještina u okviru digitalne pismenosti.

Na ovaj način, uvezani su korisnici regionalnih centara iz tri zemlje a svi zainteresovani građani navedenih projektnih zemalja bez obzira da li su članovi istih, mogu uzeti svoje aktivno učešće u sesijama koje se odvijaju uživo putem Zoom platforme, ili naknadno pratiti sve sesije putem YouTube kanala „I Virtualno je vitalno“.

Unapređenje digitalne pismenosti

U svrhu dodatnog poboljšanja digitalne pismenosti starijih lica i osiguravanja dostupnosti platforme što većem broju korisnika, projektnim partnerima u sve tri zemlje dodijeljeni su i jednako raspoređeni tablet uređaji za olakšano pridruživanje mreži. Zainteresovanim korisnicima u sve tri projektne zemlje, obučeni timovi volontera od samog početka projekta pružaju pomoć u uspješnom savladavanju digitalnih alata i korištenju Zoom platforme, kako bi imali priliku pratiti radionice u željenom, realnom vremenu, i aktivno učestvovati u diskusiji, postavljanju pitanja te dobijanju odgovora na sve nedoumice u okviru svih pomenutih sesija, a posebno sesija savjetovanja.

Izrada studija i edukacija njegovatelja

Kreiran s ciljem doprinosa sistemu koji će unaprijediti status i kvalitetu života starijih, u sklopu proglašene “Dekade zdravog starenja” za period 2020-2030. a koja je ujedno i poziv svim državama svijeta za poduzimanje zajedničkih akcija u svrhu unapređenja života starijih ljudi, projektne aktivnosti okupljene su i oko važnih segmenata unapređenja sistema mobilne njege, izrade sveobuhvatnih studija o položaju statusa njegovatelja u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Sjevernoj Makeodniji, te rada na kreiranju zajedničkih smjernica i preporuka za unapređenje sistema njege kako bi se starijim licima osigurao što duži ostanak u vlastitom domu i prevenirao proces institucionalizacije.

Kroz projekat, izrađene su tri sveobuhvatne studije u sve tri projektom obuhvaćene zemlje a koje prezentuju trenutačni status i aktuelne politike neophodne za priznavanje profesije njegovatelja, kroz analizu postojećih struktura i zakonskih osnova za svaku pojedinačnu zemlju.

Razmjenom znanja i iskustava te studijskim mapiranjem trenutačnih stanja o pitanju i položaju statusa njegovatelja, prenesena je dobra praksa i primjeri pozitivnih politika kroz izdvajanje preporuka i smjernica za efikasan odgovor na problematiku, s kojom se suočavaju svaka od zemalja u važnom segmentu njege.

Također, s ciljem osiguravanja stručnog kadra koji će u budućnosti biti spreman odgovoriti na potrebe starijih lica za njegom u vlastitiom domu, izvršena je i certificirana edukacija polaznika u trajanju od 434 časa, kreirana i prenesena na osnovu austrijskog modela i programa obuke njegovatelja. Edukacija je obuhvatila teorijski i praktični dio, te se očekuje da će rezultirati sa 25 obučenih njegovatelja u Bosni i Hercegovini i Sjevernoj Makedoniji.

Na ovaj način, organizacije i projekom uključene zemlje u nastavku će imati kvalitetne osnove, obučen kadar za rad, te projektom okupljene stručnjake za zagovaranje politika i ukazivanje na važnost profesionalizacije statusa njegovatelja i općenito, važnosti unapređenja sistema mobilne njege, koja će jedino na sistemski, transparentan i strukturiran način moći odgovoriti na potrebe sve većeg broja starijih lica, koji bilježi svoj rast na regionalnom ali i globalnom nivou.

Aktivnosti na mreži mogu se pratiti na Youtube kanalu I Virtualno je vitalno, ili putem Zoom aplikacije (u realnom vremenu). Link za Zoom radionice može se pronaći svakog ponedjeljka, srijede i petka na Facebook stranici I Virtualno je vitalno  ili javljanjem putem broja (Viber): +387 60 333 34 65 .

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak