Američka ambasada poslala podršku Povorci ponosa: "Stojimo uz pripadnike LGBTQI+ zajednice u BiH"

9
Radiosarajevo.ba
Američka ambasada poslala podršku Povorci ponosa: "Stojimo uz pripadnike LGBTQI+ zajednice u BiH"

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine danas, 22. juna će biti održana peta po redu Povorka ponosa.

Pod sloganom "Volim da se ne bojim" ulicama Sarajeva danas će prodefilovati veliki broj učesnika, a početak manifestacije je planiran za 18 sati. 

Među brojnima koji su danas dali podršku Povorci ponosa jeste i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Bećirović u UN-u: Usvajanje Rezolucije o genocidu predstavlja doprinos jačanju istine i pravde

"Dok Sarajevo po peti put obilježava Mjesec ponosa, mi iz Ambasade SAD stojimo uz pripadnike LGBTQI+ zajednice u BiH i podržavamo njihovu borbu da žive u slobodi i autentično kao građani Bosne i Hercegovine bez strada od prijetnji, nasilja i diskriminacije.

Mjesec ponosa mnogo je više od događaja u čast LGBTQI+ zajednice u BiH. Ona slavi ono što nam je zajedničko kao čovječanstvu. Ona se također održava u čast zajednice koja predstavlja Bosnu i Hercegovinu i sve njene raznolikosti", izjavio je u video poruci američki ambasador Michael Murphy

Raznolikost je, kao što znamo u SAD, izvor snage i nešto što treba čuvati, istaknuo je on, poručivši kako nijedno društvo ne može napredovati bez potpunog priznavanja i zaštite prava svih svojih pripadnika.

"Previše pripadnika LGBTQI+ zajednice, građana ove zemlje, žive pod sjenom diskriminacije, nasilja i straha. Važno je da institucije BiH, na državnom, entitetskom, kantonalnom i opštinskom nivou urade više da zaštite prava pripadnika ove zajednice. Pnašati se drugačije znači zanemariti svoje odgovornosti i, konačno, oslabiti svoju zajednicu.

Svi vi koji učestvujete u obilježavanju Mjeseca ponosa ovog juna u BiH, pripadnici LGBTQI+ zajednice i oni koji vas podržavaju, znajte da Ambasada SAD slavi zajedno s vama", zaključio je ambasador Murphy u poruci. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak