METROMAHALA

Sjećanje / Valerija (94): Odlazak u partizane bio je jedini častan izbor

Foto: Vijesti.me/Sjećanje za cijeli život

"Mir i sloboda su nježna djeca, treba im mnogo njegovanja i pažnje", tim riječima se drugovima u Kolašinu obratila Slovenka, drugarica Valerija Skrinjar-Tvrz, partizanka i šifrantkinja, učesnica čuvenog partizanskog proboja na planini Menini 1945. godine.

U Kolašin je došla na Akademiju sjećanja na narodne heroje Buda Tomovića, Baja Sekulića i Juricu Ribara, održanu u subotu. Dalek put, tvrdi, nije bio izazov, iako ima 94 godine.

Za "Vijesti" priča da pripada generacijama koje su bile usmjerene na cilj, a ne na težinu puta do njega. Poslijeratna novinarka Tanjuga i Oslobođenja i književnica kaže da vjeruje da je antifažizam način da se čovjeku obezbijedi dostojanstvo.

Ističe da je vrijeme da se mladi danas podsjete tekovina Narodno-oslobodilačkog rata (NOR) i da žive snove koje su njeni drugovi i drugarice sanjali u ratnim godinama.

Valerija je u partizane otišla sa nepunih 16 godina. Objašnjava kako je to bio jedini častan, ali i neminovan izbor u tom trenutku.

Rođena je u Zagorju na Savi, a nakon okupacije 1941. godine Njemci su, priča, njeno mjesto “odmah pripojili Trećem Rajhu”.

”’Naši preci su Germani’, napisao je na tabli moj profesor historije. Odmah zatim i: ‘Ovdje se govori njemački jezik’. Kad izađem iz škole, na fasadama zgrada dočekivali su me plakati sa spiskovima, naslovljeni: ‘Strijeljani banditi i lopovi’. Na plakatima su bila imena ljudi koje sam znala kao časne i poštene. Jasno sam znala šta mi je činiti i da je pobuna nužna. Znali su to i drugi, jer je trebalo sačuvati svoj jezik, svoju kulturu, svoj inentitet, znali smo ko smo i šta smo...”, priča Valerija.

Ostatak teksta čitajte na linku OVDJE.