Titov omiljeni negativac: Gdje je pukovnik Kranzer iz filma "Bitka na Neretvi"

Jasmin Mržljak
Sarajevo je bilo na nogama 29. novembra 1969. godine kada je otvoren Kulturno-sportski centar Skenderija.

Svečanost je bila glamurozna: Skenderija je otvorena premijerom filma "Bitka na Neretvi", dotad najskupljeg domaćeg, mnogi kažu i europskog filma.

Na premijeri u Skenderiji našao se čitav niz VIP osoba koje je predvodio Josip Broz Tito, jugoslovenski i bh. političari ali i slavna imena iz filmskog epa Veljka Bulajića - Orson Welles, Sergej Bondarčuk, Yul Brynner, Hardy Krüger, Ljubiša Samardžić, Silva Koščina...

"Bulajić i cijela ekipa odlično su obavili svoj zadatak. Mislim da je film vrlo dobar. U cjelini on odražava jednu humanu bitku, bitku za ranjenike", rekao je Tito nakon što je, zajedno sa 7.000 ljudi u Skenderiji, odgledao film.

A kada su "najvećeg sina jugoslovenskih naroda i narodnosti" upitali koji glumac ga je impresionirao u filmu, Tito je sve iznenadio odgovorom koji mediji nisu objavili, ali se, zahvaljujući svjedocima, prenosio s generacije na generaciju...

"Hardy Krüger kao nacistički pukovnik Kranzer", rekao je Tito koji se i zadržao u razgovoru sa slavnim njemačkim glumcem što je ovjekovječeno na slici.

hardy-kruger.com: Hardy Krüger i Tito na premijeri filma u Sarajevu

Zanimljivo, Hardy Krüger ponosno drži sliku s Titom iz Sarajeva na svojoj web stranici.

Nakon što je u filmu "Bitka na Neretvi" sjajno odigrao ulogu nacističkog oficira koji se povlači zadivljen junaštvom partizana, za Hardy Krügera je (po Titovoj "preporuci"?) bila rezervirana slična uloga i u drugom velikom jugoslovenskom ratnom spektaklu - filmu "Sutjeska".

No, Krüger je došao u sukob s Richardom Burtonom što je slavni britanski glumac, koji je igrao Tita, otkrio u svojim Dnevnicima. Iako je bio na snimanju "Sutjeske" Hardy Krüger se nije pojavio u filmu, ali to nije naškodilo njegovoj karijeri.

Hardy Krüger je rođen 12. aprila 1928. godine kao Franz Eberhard August Krüger što znači da će naredne sedmice proslaviti 90. rođendan.

Foto: Bild: Hardy Krüger, nekad i sad

S nepunih 17 godina, marta 1945. Krüger je bio regrutiran u 38. SS diviziju Nibelungen i učestvovao je u borbi prije nego što su ga zarobili Amerikanci.

Publici s engleskog govornog područja prvi put se predstavio 1957. u britanskom filmu "The One That Got Away" (Onaj koji je pobjegao) tumečeći lik Franza von Werre, jedinog njemačkog ratnog zarobljenika koji je pobjegao iz savezničkog zarobljeništva.

Ulogom u seriji "Rat i sjećanja" (snimljena u bi8všoj Jugoslaviji) prije tri decenije Hardy Krüger oprostio se od glumačke karijere, makar je 2011. imao malu rolu u jednoj njemačkoj TV seriji.

Twitter

Zanimljivo da je Krüger još vitalan. Ovih dana je proslavio treći brak svog 49-godišnjeg sina - Hardy Krüger juniora - a pretprošle godine je napisao knjigu "Ono što je život dozvolio - Njemačka i ja" u kojoj je evocirao uspomene na period kada je kao tinejdžer regrutiran u nacističku vojsku. Društveno je aktivan i otvoreno kritizira jačanje ekstremne desnice u Njemačkoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak