Suze i bol uz odlazak heroja Sarajeva: Paul, hvala ti za sve!

2
Radiosarajevo.ba

Kada odu neki ljudi, osjećamo se kao da smo izgubili ogroman komad svog grada, svoje historije i sebe, napisala je  danas naša proslavljena rediteljica, Jasmina Žbanić, povodom smrti Paula Lowea, Britanca po rođenju, Sarajlije i Bosanca po osobnom izboru.

Piše: Faruk Vele, za portal Radiosarajevo.ba

Sarajevo danas tuguje za čovjekom koji svojim djelima ne samo da je prenio istinu o 44-mjesčnoj opsadi Sarajeva i agresiji na Bosnu i Hercegovinu, već je udario snažne temelje kulture sjećanja na najstrašnije događaje u Europi poslije Drugog svjetskog rata.

Vlada odlučila: Proglašen prestanak stanja prirodne nesreće na području Federaciji BiH

Hvala na svjetlu

"Britanac Paul Lowe je bio organski dio najljepšeg i najboljeg Sarajeva i BIH. Poklonio nam je veliko bogatstvo kroz svoja djela. Hvala mu na svjetlu koje nam je ostavio kroz svoje fotografije i svoju ljudskost", napisala je Žbanić.

"Paul Lowe je heroj", govori za portal Radiosarajevo.ba legendarna ratna reporterka, bosanska heroina, Arijana Saračević-Helać. 

Preminuo Paul Lowe: Fotograf koji je dokumentovao opsadu Sarajeva

"S poštovanjem se prisjećam, a kao novinarka detaljno sam pratila, njegovih izvještaja koje je slao iz cijelog svijeta", kaže Arijana, te zaključuje:

"Svojom fotografskom dokumentacijom, ostavio je upravo ono što mi jesmo bili. Željni života, umjetnosti, ljepote koju nam je rat uskratio ali sm našli snage da što se vidi i kroz njegove fotografije, uvijek naš duh pobijedi. Njegova djela, nalazila su se na naslovnicama najutjecajnijih svjetskih medija. Trideset godina poslije i dalje ostavljaju bez daha. I uvijek će biti takav svjedok vremena. Bili smo privilegovani što je ugledni profesor iz Londona koji nas je ovjekovječio 'Labirintom devedesetih' bio naš sugrađanin. S tugom i poštovanjem, porodici izražavam saučešće“.

Džemil Hodžić je autor izvjesnog projekta "Aleja snajpera". Upravo jedna od čuvenih fotografija Paula Lowea jeste ona sa sarajevskih ulica na kojoj se vidi napis "Pazi!!! Snajper". Prema riječima Hodžića, kada pričamo o ratnoj fotografiji i izvještavanju o Sarajevu i Bosni i Hercegovini ime koje ne može biti izostavljeno je sigurno i ime Paul Lowe-a.

"Njegov rad u toku rata je važan za našu kulturu sjećanja i mislim da smo svi svjesni toga kada retrospektivno analiziramo njegove fotografije ali ono što je Paul uradio poslije rata svih ovih zadnjih 30 godina je zasigurno jedna od najbitnijih historijskih građa za naše društvo i za buduće generacije", kaže Hodžić.

"Reporting the Siege of Sarajevo"

Paulove knjige, posebno Reporting the Siege of Sarajevo, koju je napisao skupa sa profesorom Kenneth Morrisonom, bit će neizostavan i veoma važan dokument koji je sastavni dio naše historije i samog opisa plemenitog poziva koji je obnašao u toku opsade grada Sarajeva, smatra Hodžić.

"Poziv fotoreportera koji je prije svega služio nama i našoj patnji. Paul Lowe će ostati upamćen kao jedan od onih koji je svojim nesebičnim radom pomogao da se istina zabilježi i da se ne zaboravi pakao kroz koji smo prolazili. Sada je na nama da mi njega ne zaboravimo. Paul, hvala ti za sve", zaključio je Hodžić.

Paul Lowe i drugi heroji, muškarci i žene koji su riskirajući svoje živote prenosili istinu o nama, zaslužuju naše iskreno i trajno poštovanje.

Najmanja gesta kojom to poštovanje možemo na dostojan način potvrdili jeste da jedna ulica, trg, most, park ili značajan objekt u glavnom bosanskom gradu ponese ime Paul Lowea.

Njegov dobri duh nastavit će da živi u Sarajevu, gradu koji je toliko volio.

Neka mu je vječna slava i hvala!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak