Poznate okolnosti smrti slavnog fotoreportera Paula Lowea: Sin Emir osumnjičen za ubistvo

Radiosarajevo.ba
Poznate okolnosti smrti slavnog fotoreportera Paula Lowea: Sin Emir osumnjičen za ubistvo
Foto: Facebook / Paul Lowe

U Sarajevo je u ponedjeljak, 14. oktobra stigla tužna vijest - britanski fotograf Paul Lowe preminuo je u 61. godini u Los Angelesu.

Kako javlja KTLA, nagrađivanog ratnog fotografa, fotoreportera i profesora na Sveulištu umjetnosti u Londonu navodno je ubio njegov sin Emir (19).

U regiji Mount Baldy u planinama San Gabriel policija je pronašla tijelo muškarca koji je izboden na smrt.

Uživo | Završena kolektivna dženaza, 16 tabuta ide prema mezarju u Donjoj Jablanici

Uživo | Završena kolektivna dženaza, 16 tabuta ide prema mezarju u Donjoj Jablanici

"U subotu, 12. oktobra, zamjenici šerifa okruga Los Angeles poslani su u područje oko ceste Mt. Baldy blizu Stoddard Canyon Falls, oko 15:30 sati pronašli su muškarca s teškim povredama gornjeg dijela tijela", naveli su iz policije.

Žrtva, koju su prijatelji identificirali kao 61-godišnjeg Paula Lowa, proglašena je mrtvom na mjestu događaja.

Preminuo Paul Lowe: Fotograf koji je dokumentovao opsadu Sarajeva

Preminuo Paul Lowe: Fotograf koji je dokumentovao opsadu Sarajeva

Istražitelji su ubrzo saznali da je drugi muškarac pobjegao automobilom s mjesta događaja, a ista osoba je ubrzo doživjela saobraćajnu nesreću.

Policija je prvo privela 19-godišnjaka, Emir Lowea, a potom ga uhapsila zbog sumnje da je ubio svog oca.

The last goodbye to an extraordinary man and an amazing photographer… Farewell… Thank you for everything! RIP PAUL LOWE ❤️ Paul Lowe Photo©️Tom Stoddart

Posted by SniperAlley Sarajevo on Monday, October 14, 2024

Emir Abadžić-Lowe (19) zadržan je u Inmate Reception Centeru u Los Angelesu uz jamčevinu od 2 miliona dolara. Na sudu bi se treba pojaviti danas, 15. oktobra.

Prema službenom izvještaju, uzrok smrti britanskog fotografa je ubodna rana na vratu.

It is with deep sorrow that we share the news of the passing of our dear friend and colleague Paul Lowe, whose brilliant...

Posted by VII Academy on Monday, October 14, 2024

Od voljenog profesora i renomiranog fotoreportera opraštaju se širom svijeta. VII Academy putem svog Facebook profila, izrazila je duboku tugu zbog gubitka dragog prijatelja i kolege.

"S dubokom tugom dijelimo vijest o smrti našeg dragog prijatelja i kolege Paula Lowea, čiji je briljantan život prekinut u subotu u Los Angelesu. Paul je bio hrabar i voljeni drug, i duboko posvećen otac i suprug. Gubitak je šokantan i ogroman, a naša srca su uz njegovu suprugu i porodicu", napisali su.

Umjetnik i kustos Elton Koritari na Instagramu se oprostio od slavnog fotografao privilegiji rada s Lowom i kustosici njegove posljednje izložbe u Tirani, Albanija.

"Trebali su mi sati da napišem ove riječi. Smrt Paula Lowa je razorna za sve. Bila je ogromna privilegija poznavati ga i raditi s njim njegovu posljednju izložbu u Tirani. Sa suzama u očima, mogu samo zahvaliti što sam ga poznavao i što je bio sa nama. Moje najdublje sućut Amri i obitelji. Počivaj u miru, veliki čovječe…", napisao je kustos.

Lara Jo Regan, kolegica ubijenog Lowa, rekla je KTLA-inoj Rachel Menitoff da je britanskog fotografa prvi put srela na izložbi World Press Photo of the Year prije 24 godine.

"Imali smo sjajne, zanimljive, poticajne i inspirativne razgovore o fotografiji," prisjetila se.

"Mislim da je imao utjecaj na mnoge ljude, kako studente tako i kolege. Imao je pravu velikodušnost duha".

Regan je rekla da joj je Lowe kazao da je u Južnu Kaliforniju otišao kako bi riješio porodične stvari. Dodala je i da se trebala naći s britanskim fotografom, ali se nisu čuli zbog čega se zabrinula.

"Ušla sam na Facebook i planirala mu poslati poruku da vidim što se događa," objasnila je.

"Onda sam na Facebooku vidjela vijest o njegovoj smrti, bila je objavljena na web stranici njegove agencije u New Yorku. Bila sam šokirana. Još sam šokirana.

Vjerujem da će njegov duh živjeti kroz njegove fotografije", zaključila je Regan.

Paul Lowe je bio jedan od ratnih reportera koji su stigli u Sarajevo tokom opsade, gdje je ostao sve do 1996. godine, dokumentirajući svakodnevni život stanovnika grada i njihove borbe za preživljavanje u izuzetno teškim uvjetima. Njegovi radovi obuhvatali su važne historijske trenutke, uključujući pad Berlinskog zida, puštanje Nelsona Mandele, glad u Africi, kao i rat u bivšoj Jugoslaviji i raspad Groznija. 

Njegova knjiga Bosanci, koja dokumentira 10 godina ratnog i poslijeratnog stanja u Bosni, objavljena je u aprilu 2005. godine. Lowe je bio poznat po svom istraživačkom interesu u fotografiji sukoba i objavio je brojne knjige tokom svoje karijere.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije