Nutricionistica Tea Novo: U našoj zemlji previše se konzumira crveno meso

Radiosarajevo.ba
Nutricionistica Tea Novo: U našoj zemlji previše se konzumira crveno meso

Konzumacija crvenog mesa za ljude je kancerogena, a konzumacija kobasica, hrenovki, pašteta i ostalih mesnih prerađevina može dovesti do raka debelog crijeva!

Svjetska zdravstvena organizacija saopćila je da su mesne prerađevine štetne jednako kao cigarete, alkohol i azbest!

Izvještaj koji je objavljen prije nekoliko dana ostavio je mnogima upitnik iznad glave. Šta smo to do sada jeli? Kako smo uopće živi? Na koji način mijenjati jelovnik? I koliko mesa smijemo zapravo jesti?

Iako smo i ranije imali priliku čuti slična upozorenja, čini se da ta upozorenja nismo dovoljno ozbiljno shvatili, s obzirom na to da većina bh. domaćinstava ne priznaje ručak bez bar komadića mesa. Čast izuzecima, ali riba je nešto što je prilično zanemareno na našim trpezama.

Krajnje je vrijeme da mislimo na svoje zdravlje i napravimo ozbiljne korake u promjeni prehrambenih navika.

Nutricionistica Tea Novo smatra kako nije dobro davati generalne savjete jer nekada je za jednu osobu dobro upravo ono što za drugu nije.

Nutricionistica Tea Novo: Sve bi bilo mnogo lakše kada bismo se liječili preventivno

"Ne volim davati generalni savjet jer svi smo drukčiji. Različite krvne grupe metaboliziraju različite vrste hrane na skroz drukčiji način. Što je dobro za jednu osobu ne mora biti dobro za svaku. Što se tiče crvenog mesa, njegova pH vrijednost je najniža, što znači da je najkiselije za tijelo. Iz ovog razloga se u posljednje vrijeme smatra da ono doprinosi pogodnog klimi za stvaranje karcinoma u ljudskom organizmu (organizam koji ima tumor uvijek ima nisku pH vrijednost i crveno meso ne pomaže već teškoj acidozi tijela)."

Danas se životinje "pumpaju" hormonima i antibioticima kako bi se naše dnevne potrebe zadovoljile, kaže Novo. Svi ti neprirodni dodaci imaju vrlo loš utjecaj na zdravlje organizma, te kreiranje tumora.

"Crveno meso koje dolazi od zdrave životinje može imati povoljan utjecaj na organizma, ali ne na svaki. Recimo, osoba sa krvnom grupom A generalno prerađuje meso teže nego ona s krvnom grupom O. Isto tako osoba s visokom acidozom crijeva, ili osoba s niskim nivoom hidroklorične kiseline će imati problem s crvenim mesom. Nemoguće je generalizirati, mada bih rekla da je zeleno povrće u svakom smislu zdravije i ima znatno višu pH vrijednost od mesa. Riba je dobar izvor proteina, pogotovo masnih kiselina Omege 3, ali opet moramo gledati da je ta riba čistog porijekla, da nije tovljena, da je lovljena lokalno itd."

Zaključak nutricionistice Tee Novo je da se kod nas svakako previše konzumira crveno meso, čak previše i za one za koje je dobro. Ne bismo ga trebali jesti više od 1-2 sedmično, ističe ona. 

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak