Mladi naučnik iz BiH riješio matematički problem star više od 40 godina

16
J. Ćebo
Mladi naučnik iz BiH riješio matematički problem star više od 40 godina

Nebojša Đurić (31), mladi matematičar iz Bosne i Hercegovine, riješio je matematički problem star više od 40 godina. 

Đurić, viši asistent matematike na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu (AGGF) Univerziteta u Banjoj Luci, došao je do rješenja uprkos brojnim pokušajima najboljih matematičara svijeta koji su pokušavali dati odgovor na pitanje:

“Postoji li jedinstveno rješenje Inverznog problema Sturm-Liouvilleog tipa s kašnjenjem na intervalu od π/3 do 2π/5 u općem slučaju?”

Mnogi od njih su svoja naučna istraživanja bazirali na pretpostavci da rješenje postoji.

No, ovaj Banjolučanin je dao negativan odgovor.

"Došao sam do neočekivanog rezultata zahvaljujući ogromnom zalaganju i odricanju. Velika podrška mojih profesora i saradnika mi je puno značila. Uspio sam da prepoznam i realizujem ideje koje drugi matematičari nisu željeli da razmatraju", kazao je Nebojša Đurić za portal Radiosarajevo.ba.

Inače, ovaj rezultat objavljen je 28. oktobra u časopisu  Applied Mathematics Letters, u radu "On an open question in recovering Sturm-Liouville-type operators with delay"

Ovaj mladi matematičar ne krije radost i kaže da mu mnogo znači što je njegovo ime objavljeno u jednom od najboljih časopisa na SCI listi iz ove oblasti.

"Objavljivanje ovog rada u prestižnom časopisu, predstavljaju mi ogromnu motivaciju za nove uspjehe", rekao je Đurić za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak