Ko je Nermir Granov, doktor koji je izvršio prvu transplataciju srca u BiH?

7
Radiosarajevo.ba
Ko je Nermir Granov, doktor koji je izvršio prvu transplataciju srca u BiH?

U nedjelju, 4. augusta 2024. godine, prvi put u Bosni i Hercegovini realizovana je transplantacija srca, a uradio je tim ljekara KCU Sarajevo na čelu sa prof. dr Nermirom Granovom.

U Javnoj ustanovi Kantonalna bolnica Zenica, u nedjelju, 4. augusta, uspješno je izvedena eksplantacija doniranih organa sa moždano mrtvog donora starosne dobi 21 godinu.

Prof. Granov prvi put minimalno invazivnu kardiohirurgiju počinje 2010. godine, kada kao mladi specijalista kardiovaskularne hirurgije obavlja postdiplomski trening, a 2013. godine i doktorira iz oblasti minimalno-invazivne kardiohirurgije. Danas u svakodnevnoj praksi, preko 80 posto operativnog programa izvodi na endoskopski način.

Zlatan Ibrahimović izjavio da ne vjeruje u Boga: "Gdje je bio kad mi je brat umro od leukemije?"

Nedavno je u Houstonu održao predavanje o temi endoskopske operacije mitralnog zaliska - nove strategije.

Pored predavanja, prof. dr Nermir Granov je u sklopu state of the art MITIE lab-a kolegama kardiohirurzima pokazao i praktično izvodjenje ovih zahvata. Zbog velikog interesovanja, dogovorene su posjete kolega iz SAD-a KCUS-u, koji je pored Klinike za kardiohirurgiju univerzitetske bolnice Bon (Germany), također Training center za LSI solutions u Evropi.

Prof. dr Nermir Granov je održao niz predavanja i moderiranja kao počevši od Atine, preko Beča, Milana i Londona te proktorisanja, tj. svojevrsne edukacije kolega, u eminentnim centrima. Smatra da mu je do sada najveći izazov bio Houston Methodist DeBakey Heart and Vascular Centre, gdje je rame uz rame sa najprominentnijim kardiohirurzima svijeta, održao predavanje i u sklopu MITIE-a, te uradio i prikazao operativne tehnike i vještine kod endoskopskih operacija uz upotrebu najsavremenijih cutting edge LSI solutions medicinskih uređaja.

Rad prof. dr Nermira Granova primijećen je i od strane LSI Solutions, s obzirom na to da je ova kompanija odlučila donirati novčana sredstva za nabavku najsavremenijeg edoskopskog stuba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak