Jedina žena iz BiH koja se popela na jedan od najopasnijih vrhova svijeta

Fena
Tuzlanska alpinistkinja Miladinka Mima Vasić ostvarila je san mnogih u ovoj branši, ispevši vrh Matterhorn u Švicarskoj koji doseže vrtoglavih 4.478 metara nadmorske visine, a jedina je žena iz BiH kojoj je to pošlo za rukom.

Kako je u razgovoru za Fenu kazala, Matterhorn u prijevodu znači "majka svih rogova" i zasluženo nosi to značenje. Ističe da spada u red najopasnijih vrhova te da je peti u svijetu po smrtnosti, dok Everest zauzima tek deveto mjesto.

Ekspediciju su, ističe ona, činila četvorica prijatelja, Tomislav Cvitanušić, Ismir Jusko, Armin Skandrić i ona. Na pohod su krenuli krajem augusta, a sam uspon i povratak je trajao 22 sata.

"Tokom penjanja, ali i na samom vrhu, emocije su bile pomiješane, od sreće, ushićenosti, radosti, strahopoštovanja prema planini, neizvjesnosti i straha od povratka i ulaska u noć", prisjetila se Vasić.

Kaže da su pripreme za ovakvu avanturu naporne, jer penjanje na Matterhorn zahtijeva veliku fizičku snagu, kondiciju i vještinu.

"Bila sam jedina žena među trojicom muškaraca. Fizičkom snagom ni u jednom momentu se ne mogu porediti s njima, ali ni u jednom trenutku nisam osjetila da sam kao nježniji spol u drugačijem položaju nego oni. Sve četvero smo bili ravnopravni, i veliku zahvalnost dugujem upravo njima trojici bez kojih ne bih uspjela", naglasila je.

Do sada je Vasić osvojila mnoge vrhove u BiH i regiji kao što su Maglić, vrhovi Prenja,  Bjelašnice,  Vranice,  Čvrsnice, Prokletije u Albaniji, vrhovi Durmitora, Triglav u Sloveniji, Grand Paradizo u Italiji te vrhove štajerskih Alpa.

Kaže da planira još mnogo toga, jer evropski vrhovi su ti koji svakog alpinistu mame svojom ljepotom, ali ipak, smatra da u BiH postoje planine koje zbog očaravajuće ljepote ne treba zaobilaziti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak