Čestitamo! Bega Karadža odbranila doktorat na prestižnom univerzitetu u Belgiji

10
Radiosarajevo.ba
Čestitamo! Bega Karadža odbranila doktorat na prestižnom univerzitetu u Belgiji

Doktor Edhem Čustović, Tuzlak koji živi u Melbournu u Australiji, gdje radi na renomiranom La Trobe univerzitetu, putem društvenih mreža promoviše priče o Bosancima i Hercegovcima koji nižu uspjehe širom svijeta.

Ovaj put nas upoznaje s Begom Karadžom koja je odbranila doktorat u Belgiji.

"Bosna ponosna. Bega Karadža iz Bugojna odbranila doktorat na prestižnom univerzitetu KU Leuven u Belgiji i razvila nove LED diode bazirane na kvantnim tačkama.

Evo kako da postanete pravi pizza majstor koristeći Gorenje PizzaPlus pećnicu

LED rasvjeta je postala neizostavan dio našeg svakodnevnog života, zahvaljujući svojoj dugovječnosti, visokoj efikasnosti i uskom spektru emisije. Ipak, trenutna LED tehnologija ima poteškoće sa zelenim i žutim svjetlom. Bega je u svom doktorskom istraživanju u Laboratoriji za tehnologiju svjetlosti pokazala da se ovaj problem može riješiti kombinacijom LED-ova i kvantnih tačaka – fluorescentnih nanočestica čija emisija ovisi o veličini.

Bega je dokazala da se primjenom kvantnih tačaka na plave ili ljubičaste LED-ove mogu proizvesti zelene, žute, pa čak i bijele LED-ove sa specifičnim emisijskim spektrom.

Dr. Čustović donosi priču o Dragani iz Brčkog: Odbranila doktorat sa najvišim stepenom odlikovanja

Njeno istraživanje, objavljeno u vodećim časopisima kao što je Nano Letters, otvorilo je put ka efikasnijim LED-ovima sa širim spektrom primjene, što se dodatno istražuje kroz projekt NaPoly, fokusiran na printanje kvantnih tačaka na mikro LED-ove za šire industrijske primjene.

Bega je rođena u Bugojnu, a odrasla u Sarajevu gdje je završila Prirodno-­matematički fakultet Odsjek za fiziku (eksperimentalna fizika). Nakon toga dobila je priliku da ode u Njemačku na master iz oblasti fotonike.

Bega čestitamo na ovom nevjerovatnom dostignuću i rezultatima koje si postigla! Tako smo ponosni", napisao je Čustović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak