Znate li da je Branislav Nušić bio upravitelj Narodnog pozorišta Sarajevo?

Radiosarajevo.ba

Slavni Branislav Nušić napisao je komediju Gospođa ministarka, no ono što je manje poznato jeste da je bio intendant Narodnog pozorišta Sarajevo.

Otvorenje izložbe Nemam predstave - Branislav Nušić kao upravnik Narodnog pozorišta u Sarajevu (1925/27.) autorice Tamare Sarajlić-Slavnić upriličeno je danas u okviru Festivala Sarajevska zima, u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Tamara Sarajlić-Slavnić kazala je da je riječ o izložbi koja je i inspirativna i zahtjevna.

Foto: A. Sikira/Radiosarajevo.ba: Izložba o Branislavu Nušiću
"Nisam imala zbirku Branislava Nušića, morala sam konsultovati muzejski fundus koji je jako bogat, kao i neke zbirke drugih umjetnika: glumaca, dramaturga iz tog perioda kad je Nušić bio upravnik", istaknula je Sarajlić-Slavnić, dodavši da je uspjela naći neke vrijednih dokumenata. Tako su se na izložbi našli originalni dokumenti, prepiska, plakati iz tog perioda i drugi vrijedni eksponati.

Direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Šejla Šehabović navodi da se radi o izložbi koja je sadržajna i zanimljivo fokusirana.

Šehabović precizira da se predstavljeni materijal odnosi na samo dvije i po sezone koje je Nušić proveo u Sarajevu kao upravnik Narodnog pozorišta.

Autorica se, objašnjava ona, trudila da pronađe originalne materijale, plakete, prepisku, kao i novinske članke iz tog perioda koji pokazuju izuzetno zanimljivu priču.

Foto: A. Sikira/Radiosarajevo.ba: Izložba o Branislavu Nušiću
"Priča govori o odnosu politike, administracije, ekonomije i umjetnosti. Izuzetna je po tome što je jedan od pokazatelja da nam se istorija stalno ponavlja. I da nas samo naša sklonost ka hiperboli i želja da budemo izuzetni u našem vremenu odvraća od toga da razumijemo da je uvijek bilo ovako. I da je svako historijsko vrijeme komplicirano i da je kulturna povijest Bosne i Hercegovine, osim što je zanimljiva, karakteristična i po tome da mi nikad ništa nismo iz nje naučili", zaključila je Šehabović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak