Završen drugi po redu specijalni program Narodnog pozorišta "Kultura na ulice 2023!"

1
Radiosarajevo.ba

Kultura na ulice 2023! je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održavao na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Projekat "Kultura na ulice!" je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Glavni cilj projekta "Kultura na ulice!" je, da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima, a vjerujemo da ste ovo ljeto uživali u izvrsnim predstavama, divnoj muzici i sjajnim talentima. 

"Poštovana publiko i ljubitelji pozorišta, Narodno pozorište Sarajevo sa ponosom objavljuje da je i zvanično završeno drugo izdanje specijalnog programa "Kultura na ulice 2023!".

Gori kuća u Sarajevu: Vatrogasci se više od sat bore sa vatrenom stihijom

U sklopu drugog po redu specijalnog programa "Kultura na ulice 2023!" izvedeno je preko 30 programa - teatarskih, plesnih i muzičkih izvedbi, kao i likovnih izložbi, koju su stvarali umjetnici i umjetnice Narodnog pozorišta Sarajevo kao i nezavisne umjetničke skupine i pojedinci, a koji su obogatili turističku ponudu Kantona Sarajevo, te prezentovali grad Sarajevo kao jedan od regionalnih lidera u produciranju visoke umjetnosti.

Multimedijalne programe "Kultura na ulice 2023!", a koji su se odvijali u periodu od juna do oktobra 2023, posjetilo je preko 20.000 građana i građanki sa područja Kantona Sarajevo, te veliki broj turista.

Foto: Velija Hasanbegović, NPS : Kultura na ulice 2023

Narodno pozorište Sarajevo je potvrdilo koliko je važno njegovati status institucionalne kulture kao društveno angažiranog i osviještenog faktora zagovaranja načela jednakosti, ravnopravnosti i slobode koji se izražava i alternativnim komunikacijskim strategijama, zatim obraća najširem gledateljstvu.

Produkcije su se izvodile u svim općinama Kantona Sarajevo, a po prvi put balet i opera NPS gostovali su u Općini Ilijaš.

Foto: Velija Hasanbegović, NPS : Kultura na ulice 2023

Ovim putem Narodno pozorište Sarajevo i produkcija "Kultura na ulice 2023!" se zahvaljuje svim saradnicima i saradnicama, nezavisnim umjetničkim skupinama i pojedincima, Akademiji likovnih umjetnosti, KUD Lola, JP Sarajevo, Operi NPS, Sarajevskoj filharmoniji, KUD Baščaršija, Regini, Baletu NPS, Drami NPS, festivalu Warm, BKC Sarajevo, Historijskom muzeju, Zemaljskom muzeju, Matinee Sarajevo, Sarajevskom gradskom orkestru, nezavisnim produkcijama, umjetnicima i umjetnicama koji su nesebično dali svoj doprinos i bili dio specijalnog programa.

Posebno hvala Kantonu Sarajevo, Ministarstvu kulture i sporta, Turističkoj zajednici KS, te našoj vjernoj publici bez kojih specijalni program "Kultura na ulice 2023!" ne bi mogao biti izveden.

Vidimo se iduće godine da zajedno slavimo umjetnost na ulicama Sarajeva", poručili su organizatori, navedeno je u saopćenju. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak