Violeta Smailović i Sarajevska Filharmonija večeras zatvaraju 99. koncertnu sezonu orkestra

0
V.A.Z.

Jedna od najznačajnijih muzičkih umjetnica naše zemlje koja je ostvarila međunarodnu solističku i pedagošku karijeru, večeras će uz Sarajevsku filharmoniju nastupiti na koncertu kojim se svečano završava 99. koncertna sezona orkestra. 

U petak 16. juna s početkom u 20,00 nastupit će kao solistkinja uz Sarajevsku filharmoniju, a koncertom će ravnati maestro Slaven Kulenović, šef dirigent orkestra.

Violeta Smailović Huart će, prvi put u BiH, izvesti čuveni violinski koncert čiji je autor britanski kompozitor Benjamin Britten.

Gori kuća u Sarajevu: Vatrogasci se više od sat bore sa vatrenom stihijom

Violeta Smailović - Huart je violinistica koja u svojoj karijeri ima zabilježene nastupe na najvećim pozornicama u regiji, kao i u SAD, Japanu, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Belgiji, Holandiji, Italiji, Njemačkoj, Rusiji i Švicarskoj. Kao solistkinja nastupala je, između ostalog, s orkestrima Concertgebow Symphony Orchestra, Polish Chamber Orchestra, Orchestre de CNSM de Paris, RTV Zagreb Orchestra, Orchestre Philharmonique d’Avignon, itd. Među brojnim nagradama koje je osvajala, izdvajaju se  Y. Menuhin Foundation “Live Music Now” u Francuskoj, CNSMP Concour u Avignonu u Francuskoj, te Sasakawa Peace Foundation u Japanu.

"Kada me je prošle godine nazvao direktor Sarajevske filharmonije Vedran Tuce i zamolio me da budem solistkinja na ovom koncertu, prva riječ mi je bila Britten. Prije svega, drago mi je da su direktor i cijeli orkestar imali sluha za tako nešto, jer je riječ o veoma zahtjevnom djelu. Mogli smo pronaći i lakšu varijantu. Na primjer, proteklih sedmica imala sam četiri diplomanta koja su svirala Sibeliusov koncert, pa bi mi najjednostavnije i najlogičnije bilo da i sama izvedem Sibeliusa. Ali najjednostavnije nije uvijek i najbolje. Tako smo krenuli u posao za koji graniči s nemogućom misijom.

Prvi izazov bio je nabaviti note, što nije bilo baš jednostavno. Drugo, slavni violinist Jascha Heifetz rekao je da je to djelo neizvodivo. Za Brittenov koncert kažu da je takav da vam uvijek nedostaju dva prsta na ruci da biste ga mogli odsvrati. Ali meni se činilo jako bitno da se ta muzika dovede u Sarajevo.

Ovo djelo napisano je 1939. godine a inspirisano je Španskim građanskim ratom. Tada je Britten već bio odlučio da ode u Ameriku, anticipirao je šta će se dešavati u Evropi. Završio je s komponovanjem u Americi, a praizvedba desila u New Yorku, s Njujorškom filharmonijom 1940 godine. Ovo je muzika puna kontradiktornosti. Prvi stav je militarističan, u vojničkom ritmu, uz koji se provlači kontrastna, sanjalačka muzika. Kad sam iščitavala taj koncert činilo mi se veoma zahtjevno, ali izazovi su ono što nam treba", rekla je Violeta Smailović - Huart za Radiosarajevo.ba.  

Na programu večerašnjeg koncerta je i orkestarsko djelo koje je zaslužno za pravi uspjeh i popularnost engleskog kompozitora Edwarda Elgara, Varijacije na originalnu temu op. 36. Djelo se zbog svoje zagonetne muzičke teme naziva i Enigma varijacijama, a satkano je od serije 14 kratkih muzičkih portreta nekoliko prijatelja i članova porodice kompozitora na šta nas upućuju i sami nazivi varijacija. Premijerno je izvedeno u Londonu juna 1899. godine.

I na kraju ne smijemo zaboraviti praksu koja se primjenjuje tokom cijele slavljeničke sezone, a to su izvedbe kompozicija bosanskohercegovačkih autora, promovišući i podstičući na taj način domaće bosanskohercegovačko stvaralaštvo. Tako će se na programu i ovog koncerta naći djelo pod nazivom Forged (Iskovano) koju je domaći autor Dino Rešidbegović komponovao za simfonijski orkestar 2021. godine.  

Ulaznice su dostupne putem linka www.kupikartu.ba kao i na svim njihovim prodajnim mjestima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak