Slaven Kulenović, dirigent sarajevskih korijena pred kojim je Evropska karijera

0
V.A.Z.
Slaven Kulenović, dirigent sarajevskih korijena pred kojim je Evropska karijera
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Slaven Kulenović na probi sa Sarajevskom filharmonijom

Slaven Kulenović, jedan od trenutno vodećih dirigenata mlađe generacije u Sloveniji, predvodit će koncert Sarajevske filharmonije koji je najavljen za petak 11. februar. 

Ovaj rođeni Sarajlija (1984.) svoju je muzičku naobrazbu sticao na Muzičkoj akadmeiji u Ljubljani, diplomiravši klavir kod Dubravke Tomšić Srebotnjak i dirigovanje kod Milivoja Šurbeka. Ovo je njegov drugi koncert sa Sarajevskom filharmonijom, a odabrao je sljedeći program: 

  • J. Sibelius: Proljetna pjesma op.16
  • E. Grieg: Koncert za klavir i orkestar u a-molu, op.16
  • J. Sibelius: Simfonija br. 2 u D-duru, op.43 

Kao solista u Griegovom koncertu za klavir nasupit će poznati armenski solista i muzički pedagog Ruben Dalibaltayan

Schmidt poručio Čoviću da se smiri, vjeruje da je Dodik razuman: "Pozivam ih da zajedno sjednemo"

Schmidt poručio Čoviću da se smiri, vjeruje da je Dodik razuman: "Pozivam ih da zajedno sjednemo"

Probe za koncert uveliko traju, a dirigent Kulenović odvojio je nekoliko trenutaka za čitatelje portala Radiosarajevo.ba

"Ova godina je veoma plodna i zadovoljan sam. U pripremi su neka velika vokalno-instrumentalna djela. Ono što mogu izdvojiti iz prethodnog perioda je moj debi u Operi SNG Ljubljana prije nekoliko sedmica - dirigovao sam Travijatu. Tu su i pozivi orkestara sa kojima sa već surađivao, prije svega Orkestra RTV Slovenija". 

Upitan za program sa kojim će se predstaviti u Sarajevu, konretno za djela finskog kompozitora Jana Sibeliusa, Kulenović ističe koliko mu je važno iskustvo sa master radionice na kojoj su predavali dirigenti iz ove zemlje: 

"Znam da se 2. Sibeliusova simfonija nije dugo vremena izvodila u Sarajevu i za mene je to izazov. Posebno sam vezan za Sibeliusa jer sam prošlo godine bio izabran za prestižni masterclass u Fiskarsu u Finskoj. Tu sam imao čast da radim istovremeno sa tri velika dirigenta: Esa-Pekka Salonen, Jukka-Pekka Saraste, Hannu Lintu. Između ostalog, radio sam s maestrom Sarasteom baš na ovoj simfoniji. Podijelio mi je svoja iskustva koja su zaista zlata vrijedna. Osjećam veliku vezanost za ovo djelo i pokušat ću prenijeti taj osjećaj". 

Slaven Kulenović na probi sa Sarajevskom filharmonijom - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Slaven Kulenović na probi sa Sarajevskom filharmonijom

Kada je u pitanju Griegov koncert, prvobitno je bilo planirano da kao solista nastupi sarajevska pijanistica Azra Medić, ali zdravstveni razlozi su to spriječili. U posljednjem trenutku nađena je zamjena, a to je poznati armenski solista i muzički pedagog Ruben Dalibaltayan koji predaje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. 

"Rubena Dalibaltayana poznajem iz vremena dok je živio u Sarajevu i veoma ga cijenim. On je veliki profesionalac i bit će zadovoljstvo surađivati s njim. Jako sam optimističan, obojica dobro poznajemo taj koncert". 

Maestro Kulenović je prije nekoliko godina već nastupao sa Sarajevskom filharmonijom. Kaže kako je i ovaj put prisutna ta topla energija na probama. vidio sam veliki entuzijazam i želju da se iz proba izvuče maksimum", kaže dirigent. 

I na kraju, pitali smo Slavena Kulenovića koliko je za jednog talentiranog muzičara kao što je on bitno stasati u sredini u kojoj se pruža podrška takvim pojedincima, a država u velikoj mjeri investira u kulturu. 

"Definitivno, jedna od pozitivnih stvari u Sloveniji je obrazovni sistem koji dobro funkcioniše i ima jako dobre rezultate. Veoma je važno da odgojno-obrazovni sistem ima sluha za umjetnost. U najvećem broju slučajeva umjetnici su podržani od strane države. Čini mi se da u BiH ima mnogo talenata koji nemaju tu priliku. Nekada je to vezano za pasoš, nekada za ime, nekada za mjesto iz kojeg dolazite. Treba nam samo malo više sluha prema kulturi, a slično je i u sportu. Često se desi da se preselilte, dobijete određeni papir i već ste drugi čovjek. Tužno je, ali to je naša realnost. 

A o tome koliko je važno ulaganje u kulturu možda svjedoči i aktuelan slučaj da su dvojica slovenačkih klarinetista, jedan za drugim prošli audiciju za Berlinsku filharmoniju. U svijetu klarineta, to je ravno osvajanju Mont Everesta.   

Jedna od mogućnosti da se nešto pokrene je razmjena studenata, jer ponekad je potrebno samo malo podrške", smatra Kulenović. 

Koncert Sarajevske filharmonije sa maestrom Kulenovićem održat će se u petak 11.02. s početkom u 20,00 u dovrani Narodnog pozorišta Sarajevo. 

Slaven Kulenović na probi sa Sarajevskom filharmonijom - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Slaven Kulenović na probi sa Sarajevskom filharmonijom

Slaven kulenović je jedan od vodećih dirigenata mlađe generacije u Sloveniji. U proteklim godinama umjetničkog rada dirigirao je brojnim orkestrima među kojima su i Slovenska filharmonija, Simfonijski orkestar RTV Slovenije; SNG Opera i Balet Ljubljana; SNG Opera i Balet Maribor; Sarajevska filharmonija; Simfonijski orkestar grada Lohja (Finska); Simfonijski orkestar Rumunskog radija; Kamerni gudački orkestar Akademije za glasbo Ljubljana; Simfonijski orkestar Akademije za glasbo Ljubljana; Simfonijski orkestar Konzervatorija za glazbu i balet Ljubljana; Simfonijski orkestar Domžale-Kamnik.

Dirigent i pijanist Slaven Kulenović (Sarajevo, 1984.), studirao je klavir u klasi prof. Dubravke Tomšič Srebotnjak na muzičkoj Akademiji u Ljubljani. Klavir je diplomirao 2007. godine s najvišim ocjenama i pohvalama. Dirigiranje je studirao i diplomirao na istoj Akademiji u klasi profesora Milivoja Šurbeka. Tijekom pijanističkog studija, dobio je prestižnu Prešernovu nagradu za izvođenje Mozartovog Koncerta za klavir i orkestar u c-molu KV491.

Među vrhunce umjetničkog djelovanja valja istaći nastup na otvorenju festivala IMAGO Sloveniae 2019. na kojem je ravnao orkestrom SNG Maribor i ujedinjenim zborovima Hrvatske radiotelevizije i Radiotelevizije Srbije, kao i vrlo uspješna i zapažena gostovanja sa Simfonijskim orkestrom Konzervatorija za glazbu i balet Ljubljana u Njemačkoj (Dresden), Austriji (Graz), Mađarskoj (Budimpešta) i Bosni i Hercegovini (Sarajevo i Zenica).

Svoje umjetničko usavršavanje nastavio je pohađajući brojne majstorske tečajeve za dirigiranje koje su vodili istaknuti umjetnici i glazbeni pedagozi kao što su Esa-Pekka Salonen, Jukka-Pekka Saraste, Hannu Lintu, Wolfgang Dörner, Klaus Arp, Andrey Boreyko, George Hurst, Claudio Martinez Mehner.

Premijerno je dirigirao izvođenje dvaju komornih opera 2009. godine koje su skladali studenti ljubljanske Akademije za glazbu. Stručna kritika je nastup mladog dirigenta ocijenila kao izvanredno umjetničko dostignuće. Sudjelovao je kao dirigent na ISCM Svjetskim danima muzike 2015. godine u Ljubljani (ICSM World Music Days 2015). Kao dirigent je tijekom proteklih godina umjetničkog rada interpretirao praizvedbe brojnih djela uglednih slovenskih skladatelja.

Od novembra 2013. godine angažiran je kao glavni dirigent i umjetnički direktor Simfonijskog orkestra Domžale-Kamnik, a od februara 2014. povjereno mu je umjetničko vodstvo Simfonijskog orkestra Kozervatorija za glazbu i balet Ljubljana. Djelovao je kao korepetitor u SNG Opera i Balet Ljubljana i SNG Opera i Balet Maribor. Trenutno predaje komornu glazbu i klavir na Konzervatoriju za glazbu i balet u Ljubljani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije