Umjetnički performans od plastike izvađene iz rijeka BiH: SOS za naše vodeno bogatstvo

0
Vesna Andree Zaimović

Dvije umjetnice iz Sarajeva svojim radom žele skrenuti pažnju na rastući problem plastičnog otpada u vodama Bosne i Hercgovine. 

U saradnji s Fondacijom Atelje za društvene promjene, bh. umjetnice Iman della Luna i Kasia Jerlagić žele u javnom prostoru javnom prostoru ukazati na neke od najvećih ekoloških problema u Bosni i Hercegovini i cijelom regionu.

Na Dan planete zemlje, u subotu 22. aprila u podne, na platou ispred Katedrale u Sarajevu stvorit će novo umjetničko djelo od plastičnog otpada koji je izvađen iz rijeka u našoj zemlji. Događaj će biti praćen i razgovorom o globalnoj klimatskoj krizi koja stiže i u našu državu.

Švicarska je pobjednik Eurosonga 2024!

"Za našu umjetničku instalaciju korišten je otpad kako bismo ukazali na problem u kojem se guši priroda naše zemlje. Kao umjetnice pridružujemo se aktivistima širom svijeta u borbi za očuvanje prirode", naglasile su umjetnice Iman della Luna i Kasia Jerlagić u svom pozivu. 

"Umjetnost je oduvijek najautentičnije prenosila poruke evolucije, revolucije, slobode i bila je glasnik globalnih problema, podržavala borbu za očuvanje naše Planete. Stoga ove godine u saradnji sa dvije umjetnice u BiH želimo jednim događajem u javnom prostoru ukazati na neke od najvećih ekoloških problema u Bosni i Hercegovini i cijelom regionu, ali i razgovarati o globalnoj klimatskoj krizi koja stiže i u našu državu", rekla je Lejla Kusturica iz Fondacije Atelje za društvene promjene (ACT). 

Naglašava da su rijeke, šume i neregulisano saniranje otpada teme kojima se ACT bavi u saradnji s brojnim aktivistima, ali da tim povodom žele sarađivati sa sjajnim i brojnim umjetnicima koji pružaju podršku ekološkim borbama.

"Vidimo se ispred sarajevske Katedrale u subotu između 12:00 i 15:00 sati, kada će umjetnice Iman della Luna i Kasja Jerlagić predstaviti radove specijalno pripremljene za ovu priliku. Pozivamo vas da nas posjetite i da popričamo o ključnim ekološkim problemima i potencijalnim kreativnim rješenjima. Mi vjerujemo da aktivizam i umjetnost, kada djeluju sinergijski, mogu mijenjati društvo i svijet. Dođite da mijenjamo svijet skupa", poručili su iz Fondacije.

Biografije autorica


Iman della Luna je umjetnica rođena u Italiji, koja živi i stvara u Sarajevu. Bavi se produkt dizajnom i izradom avangardnih objekata. Njeni radovi imaju aktivistički pogled na ekološka i kulturna pitanja. Kroz svoj rad izražava ličnu zabrinutost za ekološku, društvenu i političku situaciju. Njeni radovi su izloženi u galerijama i koncept storovima u zemljama Evrope, izlagala je na selektivnim i samostalnim izložbama u BiH i regiji.

Kasja Jerlagić je rođena u Sarajevu 1996, gdje završava Akademiju likovnih umjetnosti na odsjeku grafika. U periodu između 2015-2018. godine volontirala je i radila u nekoliko sarajevskih galerija: 11/07/95, Duplex100m2 i Charlama depot. Osnovala je i vodila umjetničko-aktivistički kolektiv ODRON. Da bi održala zdrav razum tokom pandemije, počela se baviti ručnim radom: vez na odbačenoj tkanini, tkanje na uradi-sama tkalačkom stanu, te pravljenje tapiserija različitih veličina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak