Umjetnička galerija BiH donosi dvije izložbe: Priče o svjetlosti i životima umjetnika

0
Radiosarajevo.ba
Umjetnička galerija BiH donosi dvije izložbe: Priče o svjetlosti i životima umjetnika

U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine, od 14 - 23. augusta, bit će otvorene dvije izložbe fotografija - "Svjetlopis" i "Diego i Frida: priče iz života". 

Publika će imati priliku vidjeti dvije izložbe fotografija, te uživati u fotografijama Rikarda Larme i izložbi o životu slikarice Fride Kahlo i slikara Diega Rivere.

1. "Rikard Larma - Svjetlopis"

Rikard Larma, rođen je u Bosni i Hercegovini, živi i radi na relaciji SAD – BiH. Njegovo veliko profesionalno iskustvo obuhvata široku lepezu djelovanja od aktuelne novinske, revijalne, teatarske, filmske, televizijske, sportske fotografije do neprevaziđenih dokumentarnih fotografija iz Sarajeva pod opsadom. Kustos izložbe je Mensur Čolaković, a izložba će biti otvorena od 14 - 23.8.2024. 

Bh. poljoprivreda u velikim problemima: "Nedostatak vode i vlage u zemlji je katastrofalan"

2. "Diego i Frida: priče iz života"

Izložba o Diego Riveri i Fridi Kahlo, najpoznatijem paru iz historije umjetnosti, kojom se obilježava godišnjica diplomatske suradnje države Meksiko i Bosne i Hercegovine, održaće se od 15.8 - 5.9.2024, u Umjetničkoj galeriji BiH, u 20 sati.

Upoznajte Bimbu, šarmantnu mačku koja čuva Umjetničku galeriju BiH

Ova izložba je zbirka fotografija istaknutih umjetnika koji su bili prijatelji i kolege ovog para, među kojima su Guillermo Kahlo i Guillermo Samora.

Fotografije prikazuju važne trenutke iz života Fride Kahlo i Diega Rivere. Takođee odražava bol i fizičko propadanje Kahlo, njen politički aktivizam, uključujući posljednju njenu fotografiju snimljenu na političkim demonstracijama, nekoliko dana prije njene smrti u julu 1954.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak