U Sarajevu će biti predstavljena monografija i izložba o Hasanu Ćemaloviću

J. Ć.
U Sarajevu će biti predstavljena monografija i izložba o Hasanu Ćemaloviću

U Sarajevu će biti predstavljena monografija autorice Aide Husetić, pod nazivom "Arhitekt Ćemalović", kao i izložbe radova arhitekte Hasana Ćemalovića.

Predstavljanje će biti održano u dvorani Gradske vijećnice, Brodac br. 1
u četvrtak, 28. novembra 2019. godine u 19 sati.

Knjiga Arhitekt Ćemalović pripremljena je kao reprezentativan i savremen prikaz arhitektonskog djelovanja ovog bh. arhitekte. Obuhvata sistematizovanu projektansku djelatnost od 1972. do 2014. godine.

"Knjiga je prezentirana tako da će se moći vidjeti rad 'od mladog do iskusnog arhitekte.' Na monografiji sam intenzivno radio nešto više od pet godina. Ono što želim istaknuti jeste da to zapravo nije klasična monografija arhitekte već govori kroz vrijeme. Tako da se može pratiti razvoj i način rada u određenom vremenu. Radio sam je s ciljem kako bi bila pristupačna mladim ljudima", kazao je kratko za portal Radiosarajevo.ba ugledni bosanskohercegovački arhitekt Hasan Ćemalović. 

Vrijedi napomenuti da prvi dio knjige čine tekstovi uvodnog i esejističkog karaktera, te sažeta sjećanja autora na životni put i na ono bitno čime se bavio kao arhitekta.

Drugi dio je pregled projekata i realiziranih objekata u raznim tematskim oblastima, dat hronološki i po vremenskim etapama, koje pokazuju autorovo prisustvo i uspjeh u modernoj bh. arhitekturi.

U ovoj knjizi nalazi se veliki broj fotografija, crteža, koji ne samo da svjedoče o ličnosti i snazi opusa, nego je to i knjiga ljepote i likovnosti arhitekture visokog dostignuća projektansko-kreativnog talenta arhitekte Hasana Ćemalovića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak