U Bošnjačkom institutu otvorena izložba "Seid Hasanefendić Trabzon: Reminiscencije"

1
Radiosarajevo.ba

U foajeu Bošnjačkog instituta otvoriena je izložba Seid Hasanefendić Trabzon: Reminiscencije. Publici i predstavnicima medija obratili su se v.d. direktorica Amina Rizvanbegović Džuvić, kustos izložbe Ermin Lagumdžija i u ime porodice, umjetnikov sin Mirza Hasanefendić.

Na početku programa, kustos izložbe Ermin Lagumdžija poželio je dobrodošlicu sarajevskoj publici koja se u velikom broju odazvala ovako važnom kulturnom događaju koji organizira Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića.

U uvodnoj riječi, v.d. direktorica Amina Rizvanbegović Džuvić naglasila je značaj Hasanefendićevog rada koji je uveliko doprinio internacionalizaciji bosanskohercegovačke likovne scene. Ono što je posebno važno istači jeste njegovo poznanstvo s Adilom Zulfikarpašićem s kojim od 1990. godine dijeli slične interese za umjetnost, ali i političke ideje, a što je uveliko utjecalo na to da se izložba održi upravo u prostoru Instituta.

Ruglo u centru Sarajeva: Općina se hvali da uređuje prostor, a klupe za odmor zarasle u travi

Direktorica se zahvalila porodici što je podržala inicijativu Bošnjačkog instituta da učestvuju u realizaciji ove prve posthumne izložbe, kao i Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo te Federalnom ministarstvu kulture i športa što su prepoznali i podržali ovaj događaj.

Autor i kustos izložbe Ermin Lagumdžija sve prisutne je upoznao s izazovima pri postavci izložbe, ali i značajem Trabzonovog djela za likovnu scenu Bosne i Hercegovine. Izložba donosi 45 radova, većinom ustupljenih iz porodične zbirke, kao i osam djela iz Zbirke umjetničkih djela Bošnjačkog instituta. Izloženi radovi nastali su u vremenskom rasponu većem od pedeset godina, gdje je najstarije Autoportret iz 1951. godine rađen u tehnici akvarel, a najrecentnije iz 2014. godine i to iz ciklusa Egipatska tajna.

Foto: Bošnjački institut: Izložba "Seid Hasanefendić Trabzon: Reminiscencije"

Za kraj, publici se obratio Mirza Hasanefendić i u ime porodice zahvalio Bošnjačkom institutu na besprijekornoj realizaciji izložbe koja se prostire na tri etaže i predstavlja hronološki presjek kompletnog opusa njegovog oca. On je publiku pozvao da istraže postavku i zajedno podijele iskustvo uživanja u umjetnosti.

Program je završen druženjem uz koktel i u lijepoj atmosferi.

Izložbu Seid Hasanefendić Trabzon: Reminiscencije posjetioci će moći besplatno vidjeti sve do 29. februara 2024. godine. Pored toga, svi zainteresirani imat će priliku da pročitaju obiman prateći katalog.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak