Sutra počinje Pravo Ljudski Film Festival koji donosi 90 filmova

Radiosarajevo.ba
Filmska publika iz BIH već zna da, tradicionalno, Pravo Ljudski Film Festival u Sarajevo dovodi najznačajnije radove koji predstavljaju kulturu dokumentarnog filma i kinematografije ljudskih prava.

Jedanaesto izdanje Pravo Ljudski Film Festivala održat će se od srijede 9. do ponedjeljka 14. novembra na četiri lokacije u Sarajevu, a prokazat će se 90 filmova.

Ovogodišnji festival preispituje koncept doma i pripadnosti, u vrijeme kada ove dvije kategorije u svojetu gube svoje jasne obrise.  Već na prošlogodišnjem festivalu nagoviještena je ova tema. 

"U programskom smislu, festival pokušava da s jedne strane ostane u okvirima onoga što se očekuje od njega od strane onih koji ga svake godine prate, ali i da dostojno predstavi fluidnost i angažman na filmu koja se ispoljava kako u narativu tako i u produkcijskom smislu", rekla je Kumjana Novakova, umjetnička direktorica Festivala. 

Festival će u srijedu u 20,00 u kinu Meeting Point otvoriti film Selme Doborac, autorice bh. porijekla koja živi i radi u Austriji. Film Those Shocking Shaking Days koji je na ovogodišnjem FID Marsailleu nagrađen s Georges de Beauregard International Prize i dodatnim specijalnim priznanjem, a nakon sarajevske projekcije uslijedit će razgovor s autoricom.

Tradicionalno, Festival se sastoji od takmičarskog dijela - programa Extra Muros, te revijalnih programa -  Re:Versus, Arts & Docs, The Shorst, specijalne projekcije, među kojima i retrospektive autorice Chantal Ackerman.

U sklopu festivala bit će održan i program Zumiraj prava koji je namijenjen mladima i u sklopu kojeg će se takođe prikazati takmičarskli program koji će ocjenjivati žiri srednjoškolaca iz cijele BiH.    

Osim filmova, publika i sudionici festivala imat će priliku pratiti i naučni skup posvećen filmskom obrazovanju u osnovnim i srednjim pkolama, a najavljeno je učešće oko stotinjak pedagoga iz cijele BIH.

Ulaz na sve projekcije je  slobodan na svim festivalskim lokacijama, a to su: Meeting Point, Kriterion. Ars Aevi i galerija Duplex. 

Ideja festivala Pravo Ljudski je da se, pored promoviranja individualnih prava i sloboda, te jednakopravnosti svih segmenata društva, naglašava potreba za javnim dijalogom putem aktivnog uključivanja glasa i svijesti u artikuliranju stavova o društvenim pitanjima i problemima vitalnim za poštivanje ljudskih prava uopće.

Opširnije o programu festivala informirajte se na ovom linku

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak