Mistična predstava "Hoerspiel": Žive li u radijskoj kutiji 'mali ljudi'?

Radiosarajevo.ba
Mistična predstava "Hoerspiel": Žive li u radijskoj kutiji 'mali ljudi'?
Ansambl već pomalo legendarne predstave" HOERSPIEL: mala igra za slušanje (i gledanje)" prvi put stiže u Sarajevo u nedjelju 13. novembra gdje će zaigrati svoju radio-teatarsku priču u Galeriji BKC-a.

Tada će iz starinske radijske kutije pred oči i uši publike iskočiti „mali ljudi iz radijske kutije“, odnosno "heršpilaši": glumci, glazbenici, pisci, radijski autori i majstori tona i svjetla : Jelena Miholjević, Sven Medvešek, Ivana Rushaidat, Dino Brazzoduro, Matija Antolić, Ljubica Letinić, Nina Bajsić, Ante Perković, Ivan Zelić i Pavlica Bajsić Brazzoduro.

Oni će tokom ovog burlesknog putovanja kroz ranu historiju radija izvoditi tekstove oko 30 autora iz cijelog svijeta, zvučne efekte (foleys), atmosfere, glazbu i tišinu nudeći percepciji različite puteve. U tako stvorenoj fragmentarnoj dramaturškoj cjelini, redateljka i dramaturginja Pavlica Bajsić Brazzoduro istražuje granice između etera i teatra, te odaje počast radiju i umjetnosti slušanja.

Predstava je ovog proljeća uz podršku grada Berlina dobila i svoj njemački "remake" u izvedbi njemačko-hrvatske ekipe i pod nazivom "Eter nad Berlinom /Aether ueber Berlin".

Ova predstava temelji se na istinitom događaju, jednom davnom snoviđenju nekoliko nas da u radijskoj kutiji žive prezaposleni "mali ljudi". U toj kutiji oni marljivo i dalje stvaraju svoj osobeni radio. Radio koji dok ga slušamo razvija čudesne filmove u našim glavama.

Rekli su o HOERSPIELU:

"Projekt HOERSPIEL, pronalazi jedinstven oblik susreta intime radija  s publikom uživo. Otkrivamo topao i razigran svijet, koji i sami nosimo u srcu i s radošću ga prepoznajemo."
(Darko Rundek, muzičar i reditelj)

“Kad kažem 'predstava', činim nepravdu HOERSPIELU. Jer to je doživljaj, putovanje, meditacija. kondenzirani djelić nečeg većeg od života koje te provoza velikom, a ipak nježnom brzinom, kroz nevjerojatan spektar osjećanja, misli i stanja.”
(Katarina Pejović, dramaturginja)

“ HOERSPIEL -to je onaj osjećaj da znaš i čuvaš tajnu, kao kada se nacvrcaš usred bijela dana i šetaš među trijeznima koji nemaju pojma. I ti su zvukovi uistinu u eteru, prostoru koji je za mene ono "sigurno" mjesto, ono koje osjećam i kao svoje i kao zajedničko, ono što razumijem. Kako kaže Pavlica, mjesto koje čuješ i ćutiš. I taj mi se osjećaj, ipak malo nepravedno zaboravljen, vratio s HOERSPIELOM, i sretna sam s tim. Zahvalna što niste okačili uši o klin, montiram se na vašu frekvenciju!
(Ida Jurjević, dramaturginja i cvjećarica)

“Vaš glas je bolji od tišine – vaš glas i od buke čini tišinu.”
(Enes Kišević, pjesnik i glumac)

“Zagreb nudi štošta u kazalištu ali postoje neki sjajni kazališni događaji za koje,možda sa razlogom, treba vremena da se otkriju. Nisam dovoljno pismen da prenesem ovdje tu sjajnu kompleksnost jednostavnosti, poetičnosti i neke specifično lijepe "skromnosti" koju HOERSPIEL ima. Uzbudljivo je gledati taj zvučno-vizualni sistem koji se odvija tokom HOERSPIELA. Paučinasto isprepletena dramaturgija (ukoliko takva postoji...) koja povremeno dovede izvedbu do svojevrsnog usijanja a povremeno do neke smirene i poetično mirne i pametne atmosfere - stvara taj nepredvidljiv i uzbudljiv ritam.”
(Petar Cvirn, glumac)

“Jedna od najboljih predstava koje sam vidio u zadnjih pedesetak godina !!!”
(Kamilo Zlatić, pilot u mirovini)

“Dugo se nisam osjećao onako kako treba kad čovjek izađe s predstave -igre. Ono kad ti iz ugla usana svijetli nešto. Osmijeh. “
(Goran Borković, novinar)

   

HOERSPIEL: malu igra za slušanje (i gledanje) stvaraju:
Igraju: Jelena Miholjević, Sven Medvešek, Ivana Rushaidat, Dino Brazzoduro, Ivan Zelić, Ljubica Letinić, Ante Perković, Matija Antolić, Nina Bajsić i Pavlica Bajsić Brazzoduro
Režija i dramaturgija: Pavlica Bajsić Brazzoduro
Muzika: Dino Brazzoduro
Dizajn zvuka: Dino Brazzoduro, Ivan Zelić, Ljubica Letinić
Dizajn svjetla: Marino Frankola
Vizualni materijali: Dalibor Barić, Klasja Habjan, Joško Gamberožić
Filmovi: Dalibor Barić
Fotografija: Sven Medvešek, Tomislav Čuveljak, Sunčan Stone
Produkcija: Nina Križan za Multimedijalnu kolibu
Foto: Sven Medvešek

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije