Stefan Milenković, maestro Lipanović i Sarajevska filharmonija priredili čudesan muzički doživljaj

0
Vesna Andree Zaimović

Dugotrajnim aplauzom u prepunoj dvorani Narodnog pozorišta Sarajevo, publika je nagradila aktere sinoćnjeg koncerta Sarajevske filharmonije. 

Stefan Milenković kao specijalni gost u ulozi soliste, još jednom je dokazao zašto trenutno zauzima jedno od vodećih mjesta među svjetskim umjenticima na violini. 

Nekadašnje 'čudo od djeteta' danas je zreo, precizan, intelektualan i uzvišen u svom muzičkom izrazu. Iza njega je karijera koja, vjerovali ili ne, traje već punih četrdeset godina. 

Kolaps u Bosanskoj Gradiški: “Čekamo dva sata, smučio nam se odmor”

Za sarajevski koncert odabrao je Koncert za violinu i orkestar u D duru, Johannesa Brahmsa, poznato djelo iz violinske literature za koje kaže da je, za njega, jedan od najljepših koncerata za neki solistički instrument i orkestar. U intervjuu koji je dao za Radiosarajevo.ba, Milenković je rekao:

"Može se reći da je Brahmsov koncert jedan od najlepših, ne samo za violinu, nego inače. Johannes Brahms je imao toliku dubinu izraza, ali i suptilnost i moć da izrazi emociju, strast i mnogo nijansi ljudskog postojanja. To se sve čuje u ovom koncertu koji obuhvata sve najljepše što muzika može predstaviti. Obuhvaćene su sve mogućnosti violine, od najviših do najdubljih tonova i sve što je između, tako da je, po meni, ovo možda najkompletniji violinski koncert od svih. 

Ovo Brahmsovo djelo za mene je jedan orjentir, svjetionik kojem sam se uvijek vraćao. Od ovog koncerta možemo naučiti, produbiti našu muzikalnost, sagledavanje teksta i partiture, saradnju s orkestrom. Taj koncert ima nevjerovatnu kombinaciju moći u samoj muzici, strast i vatru, ali izraženo na jedan suptilan, mogli bismo reći i stidljiv način. Takav je bio Brahms - perfekcionista, sitdljiv, a istovremeno i vulkan. To se sve čuje u ovom koncertu". 

Stefan Milenković za Radiosarajevo.ba: Proživio sam nekoliko života ali i dalje radim na sebi

I zaista, sa koliko strasti i ushićenja je umjetnik opisao ovo djelo, tako ga je i podario publici u Sarajevu. Božanska Brahmsova muzika došla je do punog izražaja u nadahnutoj Milenkovićevoj izvedbi.

Nakon ovacija, Milenković je publici podario bis - Alemandu iz Bachove Partite br. 2. U ovoj izvedbi došla je do izražaja sva plemenitost koju violina solo može podariti kada je sviraju ruke, um i srce velikih umjetnika.

Recimo i to da je na sarajevskom koncertu Milenković svirao na violini koju je je 1783. godine napravio jedan od najvećih majstora iz Cremone - Giovanni Battista Guadagnini.

Orkestar Sarajevske filharmonije bio je ponešen solističkom izvedbom, ali i karizmom sa dirigentkog pulta - maestro Ivo Lipanović, kojeg sarajevska publika neobično cijeni, vodio je cijeli koncert elegantno i sigurno i naišao na potpuni odaziv instrumentalista.

Nakon 34 godine Stefan Milenković i Ivo Lipanović ponovo zajedno na sceni

Posebno je to došlo do izražaja u drugom dijelu koncerta kada nam je orkestar podario prave simfonijske poslastice. Osim čuvenog Brahmsovog koncerta, orkestar Sarajevske filharmonije izveo je još i Mađarske plesove istog kompozitoa, te Mađarsku rapsodiju Franza Liszta.

Na poziciji koncertmajstorice bila je sarajevsko-francuska violinistkinja Violeta Smailović Huart, kao nova akvizicija u jubilarnoj, stotoj godini postojanja orkestra. Njena energija osjetila se u zvuku i uigranosti gudača u Mađarskoj rapsodiji.

Marstro Lipanović i orkestar su, na zahtjev publike, za bis ponovili popularni Mađarski ples br. 5 i pokazali po ko zna koji put da je muzika radost.

Prisustvo ovom koncertu uistinu je bila privilegija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak