Nakon 34 godine Stefan Milenković i Ivo Lipanović ponovo zajedno na sceni

1
V.A.Z.
Nakon 34 godine Stefan Milenković i Ivo Lipanović ponovo zajedno na sceni
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Stefan Milenković i Ivo Lipanović, ponovo zajedno nakon 34 godine

Baš u Sarajevu desit će se ponovni susret dvojice muzičkih velikana, i to nakon 34 godine. Svjetski poznati violinista Stefan Milenković i dirigent maestro Ivo Lipanović susreću se ponovno zahvaljujući koncertu Sarajevske filharmonije koji će se 17. marta održati u Sarajevu. 

"Sjećam se, bila je to 1989. godina, a Stefan je tada bio dvanaestogodišnjak. Ispred HNK Split vozio je skateboard, a onda ga je majka pozvala da uđe i dala mu violinu. U tom trenutku se preobrazio u ozbiljnog glazbenika. Bio je to jedan od meni najdržaih koncerata. Milenković je tada svirao Mozartov Koncert za violinu i orkestar u A duru, a nakon toga je izvedena Beethovenova peta simfonija" prisjetio se maestro Lipanović na press konferenciji koja je održana uoči sarajevskog koncerta.

Čuveni violinista Milenković, na sarajevskom koncertu u petak odsvirat će Koncert za violinu i orkestar u D duru Johannesa Brahmsa, čuveno djelo violinske literature. Maestro Lipanović otkrio je da se za dirigovanje pripremao gledajući Milenkovićevu izvedbu ovog djela na YouTubeu: 

Doktorica Kurtović: Ako imate ove simptome nakon ujeda krpelja, obratite se ljekaru

Doktorica Kurtović: Ako imate ove simptome nakon ujeda krpelja, obratite se ljekaru

"Ta odlična snimka je jedna od prednosti današnje tehnologije - sve nam je dostupno na YouTubeu, neka vrsta savremenog master-classa", našalio se dirigent koji je izrazio uvjerenje da će publika zaista biti zadovoljna. 

Jedna od novosti na koncertu je i angažman sjajne violinistice Violete Smailović kao koncertmajstorice u orkestru Sarajevske filharmonije, o čemu Lipanović kaže: "Violeta je od velike pomoći u radu s orkestrom, jer sve je lakše ako imate dobrog koncertmajstora. Raduje me da se orkestrar podmlađuje u tom smislu", zaključio je dirigent. 

Violeta Smailović, jedna od kćeri slavnoh bh. kompozitora Avde Smailovića, najpoznatija je violinstkinja iz Sarajeva koja svoju koncertnu i pedagošku karijeru gradi u Francuskoj i BiH. Sudeći po najavama iz Sarajevske filharmonije, od sada ćemo je često slušati ne samo kao koncertmajstoricu ovog orkestra, već uskoro i u solističkoij ulozi.

Violeta Smailović na konferenciji za novinare uoči koncerta u Sarajevu
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Violeta Smailović na konferenciji za novinare uoči koncerta u Sarajevu

"Svaki put kad odem iz Sarajeva, ovaj grad nađe način da me vrati. Čast mi je bila da prihvatim zadatak koncertmajstorice u orkestru koji ima takav potencijal. Nije novost kada kažemo da smo mi, Bosanci, talentirani, ali moramo mnogo raditi. Potencijal je, bukvalno, ogroman. Posebna mi je čast što sam u prilici biti domaćica Stefanu Milenkoviću sa kojim se poznajem još iz djetinjstva", rekla je Violeta Smailović. 

Dolazak Stefana Milenković u Sarajevo dio je posebne koncertne sezone povodom stogodišnjice postojanja Sarajevske filharmonije. 

"Raditi bilo šta sto godina je veliko samo po sebi. Još je veće postignuće ako to radite dobro i opstajete, pogotovo u ovom svijetu velikih i neizbiježnih promjena koje nisu uvijek ni prijatne. Opstati u svijetu klasične muzike gdje nije lako i zahtijeva stalnu kreativnost. Iako smo mi u svijetu muzike koja je već napisana, način predstavljanja mora uvijek biti kreativan kako bismo privukli novu publiku i osvježili ono što ljudi možda već i poznaju. Upravo to je šansa i da shvatimo zašto takve stvari postoje sto, dvjesto ili tristo godina" rekao je Stefan Milenković.

U svom obraćanju novinarima, slavni violinista osvrnuo se na plemenitost umjetničkog posla, posebno u vremenu kada vještačka inteligencija preuzima brojna područja ljudskog djelovanja. 

"U današnjem dobu kada se svijet mnogo brže mijenja nego što se mi adaptiramo, u dobu gdje će vještačka inteligencija će zamijeniti mnoge ljudske aktivnosti i poslove, u tom prvom trenutku nekog iznenađenja, fascinacije i pomalo i užasa kada shvatite da se to dešava već sada, došao je i momenat oduševljenja. Momenat još veće motivacije i inspiracije činjenicom da je malo onoga što roboti i vještačka inteligencija ne mogu da zamijene. Jedno od tih područja je upravo ovo što mi radimo. To je koncert uživo - da umjetnik izađe i odsvira koncert. To je nešto što ne može ništa da zamijeni. To mi je ulilo još veću nadu da će se klasična muzika održati. ZA vrijeme COVID-a postali smo svjesni koliko nam, zapravo, nedostaje neposredan kontakt s umjetnošću. To je dokaz da smo zadržali kompas kvaliteta i konstantu.

Povodom stogodišnjice postojanja Sarajevske filharmonije, direktor Vedran Tuce orkestra uručio je umjetniku poseban jubilarni suvenir. 

Suvenir Sarajevske filharmonije uručen je Stefanu Milenkoviću
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Suvenir Sarajevske filharmonije uručen je Stefanu Milenkoviću

Pokrovitelj koncerta Stefana Milenkovića i Sarajevske filharmonije je kompanija Logosoft, čiji direktor Damir Dizdarević kaže kako je do ove odluke došlo iskjljučivo iz potrebe da se Sarajevskoj filharmoniji pomogne da to  čime se bavi uradi savršeno. 

Ulaznice za koncert su rasprodane u rekordnom roku, što govori i o činjenici da je Sarajevskoj filharmoniji uistinu potrebna i veća koncertna dvorana. 

Za sve ljubitelje muzičke umjetnosti i najava: Naredni koncert Sarajevske filharmonije na programu je u subotu 1. aprila kada će nam se predstaviti dirigentica Jasenka Ostojić uz orkestar i dva hora - iz Zagreba i Sarajeva. Na programu je "San ljetne noći" Felixa Mendelssohna. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije