Spektakularna premijera: Opera 'Madam Butterfly' na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

0
FENA

Premijerna izvedba opere "Madam Butterfly" Giacoma Puccinija biće upriličena 9. decembra na sceni Narodnog pozorišta Sarajevu. Priča o tragičnoj ljubavi mlade Japanke prema američkom vojniku tako će se nakon 30 godina naći ponovo na sceni ove teatarske kuće.

Režiju potpisuje Tadija Miletić, a dirigovaće Josip Šego. Prva repriza zakazana je u ponedjeljak, 11. decembra.

Umjetnički direktor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo Leonardo Šarić, uz pohvale autorskom timu i protagonistima, kazao je na današnjoj konferenciji za medije da se na ovom djelu intezivno radilo dva mjeseca, te istakao da je rezultat izvrsna predstava.

Podcast S Armom: Razgovor o mentalnom zdravlju novinara s Borkom Rudić i prof. dr. Mirnom Marković

Reditelj Tadija Miletić naveo je da je ansambl s kojim je radio na fantastičnom nivou.

"Apsolutno je opravdao svaka očekivanja. Ovo je jedan reprezentativan komad sa fantastičnim umjetnicima koji mogu da sarajevskoj publici predstave jedan sjajan komad u punom obimu", podvukao je Miletić.

Važna odluka Gradskog vijeća Grada Stoca: Đul-hanumina kuća data na korištenje BZK “Preporod”

On je kazao da je ideja bila razbijanje zida između publike i umjetnika. Miletić je naveo da je jedna od njegovih životnih misija približiti umjetnost publici.

Miletić je također uputio priznanje Narodnom pozorištu Sarajevo i direktoru Opere Leonaru Šariću jer su dali priliku i mladim umjetnicima, koji su opravdali očekivanja.

Dirigent Josip Šego zadovoljan je što je imao priliku raditi na ovom djelu.

"Sve uloge u Madam Butterfly su posebno pisane po glasovnim zahtjevima, po karakternim zahtjevima, glumačkim itd. Znači za svaku od ovih uloga u ansamblu imamo adekvatnu osobu koja je može interpretirati na pravi način", podvukao je Šego.

Gost iz Hrvatske Stjepan Franetović koji nastupa u alternaciji sa Amirom Saračevićem, ocijenio je za ansambl Opere NPS da je to mala ali jaka vojska koja je do sada uspjela odoliti svim izazovima različitih pravaca i različitih zahtjeva.

Šta čitaju Sarajlije: Ovo su najprodavaniji naslovi u knjižarama

Predstavu će izvoditi solisti i hor Opere NPS, članovi Baleta NPS i Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati maestro Josip Šego.

Uloge će ostvariti Katarina Kikić Marić/Danijela Jovanović, Amir Saračević/Stjepan Franetović, Amila Ravkić/Adelisa Saračević, Ileš Bečei, Ivan Šarić/Denis Isaković, Marko Kalajanović/Erol Ramadanović, Jasmin Bašić, Lejla Huseinćehajić/Zana Staniškovska, Siniša Markanović, Edin Daši, Josip Katavić, Dajana Šegvić, Zdenka Vaniček, Laura Kozlinger, te članice baletnog ansambla NPS Marijana Marić/Paula Grubešić Mateescu.

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Press Madama Butterfly

Scenografkinja je Mirna Ler, dok je za kostimografska rješenja zadužena Vanja Ciraj Džudža.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak