Svečani decembarski dani: Italijanski pijanista Anthony Ciaccio održao koncert u Sarajevu

0
Radiosarajevo.ba
Svečani decembarski dani: Italijanski pijanista Anthony Ciaccio održao koncert u Sarajevu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Anthony Ciaccio, koncert

Pod okriljem Svečanih decembarskih dana Univerziteta u Sarajevu i programa Koncertne sezone Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu nastupio je Anthony Ciaccio, italijanski pijanista i profesor na Conservatorio di Musica "L. Canepa" di Sassari (Italija).

Njegov recital upriličen je u srijedu, 6. decembra 2023. godine, u 19.00 sati u Koncertnoj sali "Cvjetko Rihatman".

Na repertoaru je bila Sonata op. 23, br. 3 u Es duru M. Clementija, Berceuse-Rêverie (Uspavanka-Sanjarenje) op. 42, br. 2 G. Sgambatija, Notturno O. Respighija, Les cloches de Genève: Nocturne (Zvona Ženeve: Nokturno) iz Première année: Suisse (Prva godina: Švicarska), prve od tri svite iz ciklusa Années de pèlerinage (Godine hodočašća) F. Liszta i Sonata br. 3. op. 5 u f molu J. Brahmsa.

Zmija "visi" s drveta na poznatom šetalištu u BiH

Zmija "visi" s drveta na poznatom šetalištu u BiH

Anthony Ciaccio koncertirao je diljem Italije, Španije, Švicarske, Nizozemske, Njemačke, Palestine, Velike Britanije, Finske, Malte, Austrije, Gruzije, Sjeverne Makedonije, Mađarske i Rumunije.

Sarađuje sa brojnim umjetnicima, uključujući vokalne soliste i instrumentaliste, a od 2015. djeluje i kao klavirski saradnik - korepetitor za balet i klasični ples. Predavao je klavir na "Skené Academy" Sciacca, na Conservatorio di Ferrara "G. Frescobaldi" i na Conservatorio di Musica di Trapani, a radio je i u muzičkim i plesnim školama u Grossetu, Livornu i Milanu.

Objavljen program: Nova koncertna sezona Muzičke akademije počinje u Umjetničkoj galeriji BiH

Objavljen program: Nova koncertna sezona Muzičke akademije počinje u Umjetničkoj galeriji BiH

Od 2022. godine, u okviru saradnje sa različitim inostranim školama, konzervatorijima i univerzitetima, redovno drži majstorske radionice i godišnje specijalističke kurseve u Italiji, Sjevernoj Makedoniji, Palestini, Rumuniji i Španiji, a od 2024. i u Koreji.

Anthony Ciaccio, koncert
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Anthony Ciaccio, koncert

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije