Radiosarajevo.ba dodijelio nagradu Sound of Mess italijanskoj predstavi 'Tragudia: Pjesma o Edipu'

3
Radiosarajevo.ba

Trinaesti put od kako je ustanovljena, na 64. Internacionalnom festivalu MESS dodijeljena je nagrada Sound of Mess.

Ovu nagradu tradicionalno dodjeljuje portal Radiosarajevo.ba, a njome se odaje priznanje za najbolje korištenje muzike i zvuka u teatru, za auditivnost pozornice i muzikaliziranje pozorišnog izraza.

Žiri u sastavu Fuad Šetić - dirigent i asistent na Muzičkoj akademiji u Sarajevu i Dina Softić, jedna od novinarki portala Radiosarajevo.ba odlučili su da ovogodišnju nagradu Sound of Mess dobije predstava Tragudia: Pjesma o Edipu autora i reditelja Alessandra Serra. Predstava u trajanju od 80 minuta ispraćena je ovacijama. Muziku u predstavi potpisuje Bruno De Franceschi.

Skandal: Bošnjacima u entitetu RS-u počeli otimati imovinu!

U obrazloženju žirija navodi se: 

"Muzika u ovoj predstavi predstavlja njen integralni dio: osim što definiše historijski kontekst upotrebom brojeva koji se referišu na tekovine muzike antičke Grčke i Bizantske muzike, njome se postiže i definisanje prostora (mjesta radnje) - dvor, grad, pećina...

MESS 2024 | 'Tragudia: Pjesma o Edipu' oduševila publiku u Narodnom pozorištu Sarajevo

Simulacijom antičkog hora koji tehnički besprijekorno izvodi hromatski bogato višeglasje postiže se odnos mitološkog i svjetovnog, proročkog i svakodnevnog. Ansambl karakterišu ujednačena boja, izbalansiran zvuk i fino dinamičko nijansiranje. Posebno se izdvajaju arijozna sola Edipa koja pokazuju emotivnu, lirsku i epsku stranu glavnog lika. 

Elektroničkom transformacijom glasa u realnom vremenu naglašava se proročanstvo i narod u pobuni. Poseban trenutak je zvuk ptice u potpunom mraku koji simbolizira sljepilo i tako dodatno pokazuje važnost zvuka u ovom kontekstu i pruža antitezu bremenu proročanstva.

Teško bi ovu predstavu bilo zamisliti s bilo kojim drugim umjetničkim i muzičkim izborima".

Nagradu Sound of MESS čini Ptica, rad akademskog kipara Fikreta Libovca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak