Privatni život prvog predsjednika RBiH: Izložba u povodu 99 godina od rođenja Alije Izetbegovića

8
AA

U povodu obilježavanja 99. godišnjice rođenja prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića, u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu u ponedjeljak je otvorena izložba "Sjećanja" koja približava privatni život Alije Izetbegovića.

Organizator izložbe je Muzej "Alija Izetbegović", u saradnji sa Gazi Husrev-begovom bibliotekom, a navode kako izložba "Sjećanja" približava privatni život Izetbegovića kao porodičnog čovjeka, supruga, oca, brata i djeda.

Hronološki koncipirana, na 40 panoa, izložba prikazuje rijetko viđene originalne dokumente, pisma i porodične fotografije koje je Muzeju ustupila porodica Izetbegović. Od Izetbegovićevog djetinjstva i mladosti, obrazovanja, prvih radnih iskustava, preko društvenog aktivizma, dvije robije, početka političkog djelovanja, državništva i perioda agresije na Bosnu i Hercegovinu, pa sve do povlačenja i preseljenja na bolji svijet.

Iranski glavni komandant: 'Izrael je entitet nastao iz terorizma. Kada dobiju odgovor, shvatit će'

Nervan Dizdar, kustos Muzeja "Alija Izetbegović“ rekao je novinarima kako su na izložbi radili već nekoliko godina.

"Radi se o nekim novim dokumentima, fotografijama koje smo prikupljali u nekoliko zadnjih godina. Izložba prati život predsjednika Izetbegovića od samog njegovog rođenja, prvih društvenih aktivnosti, njegovog obrazovanja, prvih političkih aktivizama, osnivanja stranke, dana u Predsjedništvu u najtežem ratnom periodu agresije na BiH", naveo je Dizdar.

Erdogan podsjetio na upozorenje Alije Izetbegovića: 'Pamtimo njegove riječi o Srebrenici'

Na pitanje šta je ono što se može izdvojiti na izložbi, a što je manje poznato javnosti, Dizdar je odgovorio: "Imamo dio dokumenta koji se odnose na prvo i drugo suđenje, konkretno na drugo suđenje, trenuci njegovog hapšenja, suđenja, kontakata sa porodicom. Najveći dio dokumenata i fotografija dobili smo od porodice Izetbegović. Akcenat izložbe je približiti taj dio života predsjednika Izetbegovića".

Izložbu, koja će biti otvorena do 9. augusta, danas su obišli i brojni građani, kao i članovi porodice Izetbegović. Izložbu je obišla i Lejla Akšamija, kćerka Alije Izetbegovića.

Iz Muzeja podsjećaju i na manifestaciju "Dani otvorenih vrata“, koja će se održati od 8. do 10. augusta 2024. godine. U okviru ove manifestacije biće dostupno korištenje VR seta "Ratni kabinet predsjednika Izetbegovića“. Ulaz, kao i korištenje VR seta, biće besplatni za sve građane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Najnovije

Podijeli članak