Mladen Miličević, jedan od najpoznatijih bh. kompozitora u svijetu

Radiosarajevo.ba

Muzička Akademija i Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu organizirale su gostovanje jednog od najpoznatijih kompozitora iz BiH u svijetu, dr. Mladena Miličevića.

Mladen Miličević prisjetio se perioda ‘80-tih kada je u muzičkom životu Bosne i Hercegovine cvjetala muzička avangarda. Avangardna umjetnička grupe Masmantra, u kojoj su osim Miličevića stvarali i svirali Rajmund Likić, Izolda Ambrožić i Josip Magdić, osvojila je jednu od najprestižnijih muzičkih nagrada, nakon čega su koncertirali u Centru Beaubourg u Parizu. Miličević se prisjetio načina na koji se u to vrijeme stvarala elektroakustička muzika, te događaja koji su formirali njegov umjetnički habitus.

Ovaj istaknuti kompozitor i profesor iz Sarajeva koji već više od tri decenije živi u Los Angelesu, studentima i profesorima će u naredne dvije sedmice držati predavanja posvećena zvuku na filmu. 

Dvonedjeljni program bit će posvećen izučavanju aspekata muzike i zvuka na filmu, muzike kao avangardne umjetnosti, te vlastitog kompozitorstva ovog renomiranog, višestruko nagrađivanog bh. umjetnika.

Program je započeo večeras na Otvorenoj sceni Obala, gdje je prikazan dokumentarni film „Američki pobunjenici na Kubi“ za koji je Milićević kreirao muziku.

Nakon projekcije filma, u okviru ciklusa predavanja Muzika u kontekstu, s Miličevićem je razgovarala muzikologinja dr. Amila Ramović. 

Miličević je u filmskom svijetu poznat i po činjenici da je autor muzike za  film "The Room" koji je proglašen za "najgori film u historiji", nakon čega je stekao status kultnog. 

Danas kao profesor, može se pohvaliti uspješnim generacijama stvaralaca scenske muzike i muzičkih producenata, koji osvajaju nagrade Grammy, EMI, Oscar...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak