Počinju Ljetne večeri Studio Teatra: Od dječijih predstava do hit komedija

Radiosarajevo.ba

Ovogodišnji teatarski festival Ljetne večeri Studio Teatra, pod sloganom „Čarolija pod otvorenim nebom se nastavlja“, otvorit će 25. jula predstava za djecu „Ježeva kućica“.

Rađena je u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, a u režiji Miroljuba Mijatovića. U predstavi igraju Lana Zablocki, Ermina Nišić, Mirza Bajramović, Adem Smailhodžić i Abidin Čolaković.

Najmlađa publika će uživati i u kreativnoj radionici i igraonici koju realizuje kreativni tim festivala Ljetne večeri Studio Teatra.

Kako je saopćeno iz Studio teatra, drugu noć festivala publici će se predstaviti predstava „Ay, Carmela“ u režiji Roberta Raponje, a po tekstu Josea Sanchisa Sinisterra.

Predstava je rađena u produkciji Sarajevskog ratnog teatra, a uloge u jednoj od najdugovječnijih predstava u BiH ostvaruju Selma Alispahić, Dragan Jovičić i Jasenko Pašić.

“Ay, Carmela“ je hronika sjećanja na španski građanski rat i poklon umjetničkoj časti i dostojanstvu, humanizmu i moralnim kvalitetima kolektivne antifašističke svijesti. To je drama koja govori o kompleksnoj poziciji umjetnika i malog čovjeka u režimu koji oduzima slobodu u ratnim vremenima.

Treća noć festivala je rezervisana za predstavu „Prah“, Altteatra Sarajevo, u režiji Miralema Zupčevića, a po tekstu čiji je autor Đerd Špiro (György Spiró), jedan od najpoznatijih savremenih mađarskih pisaca.

"Gordana Boban i Mirsad Tuka, koji ostvaruju uloge u ovoj predstavi, virtuozno bezrezervno uvlače publiku u cijelu priču, koja vođena rediteljskom palicom Miralema Zupčevića filigranski titra po damarima. Tokom komada padaju maske, a likovi se razotkrivaju i proživljavaju katarzu, koja im pomaže otkriti suštinu vlastitog bivstvovanja i međusobnog odnosa", ističu iz Studio Teatra.

U utorak, 28. jula, festival zatvara predstava „Državni lopov“, hit komedija, koja 15 godina nasmijava publiku, a svrstava se među najigranije živuće predstave u BiH. U predstavi Studio Teatra igraju Nusmir Muharemović, Irfan Kasumović i Mirza Mušija.

Sve predstave za odrasle počinju u 21 sat, dok predstava za djecu počinje u 20.30 sati. Radionica i igraonica u okviru Kids programa prije predstave za djecu počinje u 18.30 sati.

Iz Studio teatra napominju da ulaznice za predstave „Ay Carmela“ i „Prah“ koštaju 10 KM, a za predstavu „Državni lopov“ 6 KM. Ulaznice za predstavu za djecu koštaju 5 KM.

Pogledajte i trailer festivala:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak