Kultura na ulice 2023: Femi Kuti, Dado Topić i Time Company u subotu nastupaju na Trgu Susan Sontag

1
Radiosarajevo.ba
Kultura na ulice 2023: Femi Kuti, Dado Topić i Time Company u subotu nastupaju na Trgu Susan Sontag

U sklopu specijalnog programa NPS "Kultura na ulice 2023!" i "Baščaršijskih noći", u subotu, 22 jula, u 22:00 sata na pozorišnom trgu Susan Sontag, održat će se koncert Femi Kutija, sina legendarnog Fela Kutija (Nigerija), pionira muzičkog pravca afrobeat, nominovanog za šest Grammyja.

Prije Femi Kutija, od 20:00 sati, publika će moći uživati u izvedbi veterana i pionira rock muzike na ovim prostorima Dade Topića & TIME Companya

Koncert se organizuje u saradnji sa Festivalom Baščaršijske noći i Bosanskim kulturnim centrom, a pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i u partnerstvu sa Turističkom zajednicom KS.

Heroj odbrane Sarajeva i bivši igrač s Koševa: Na današnji dan ubijen je Želimir Vidović Keli

Ulaz na koncert je besplatan

Femi Kuti briljira kao vrhunski solista na (alt i sopran) saksofonu, trubi i orguljama, a njegova muzika koju naziva afrobeat predstavlja energičan i šarolik zvučni kolorit i crossover spoj funka, soul-jazza, tradicionalne muzike Zapadne Afrike sa primjesama punka, sambe, salse i hip-hopa.

U Sarajevo dolazi u pratnji svog benda od trinaest članova The Positive Force. Prema riječima muzičkih kritičara i znalaca ovaj bend nije specifičan samo po brojnosti, nego i po izuzetnim nastupima na kojima, svojom ritam sekcijom koja se poigrava sa nepravilnim afričkim ritmovima i snažnom četveročlanom duvačkom sekcijom, naprosto "žare i pale".

Muzičari koji se nalaze iza Femi Kutija, uspješno kombiniraju "naelektrisano" muziciranje na najvišem profesionalnom nivou sa šoubiznisom, zabavom i plesom, tako da čine da na kraju izgleda kao da je publika na pozornici pratila ne jedan nego tri nezaboravna šou programa.

“Kultura na ulice 2023!”. Subotnje popodne i prekrasni sadržaji na Pozorišnom trgu Susan Sontag

Dado Topić, hrvatski je muzičar, tekstopisac, aranžer, gitarist i rock pjevač. Rođen je 1949. u Novoj Gradiški.  Muzikom se počinje baviti u srednjoj školi, kao član sastava Đavolji eliksiri, gdje je pjevao i svirao bas. Svirao je u grupi Lavine i Dinamiti.  Godine 1969. postaje član sastava Korni grupe. Popularnost stječe sa zagrebačkom grupom Time, koju osniva zajedno s Vladimirom Mihaljekom. S grupom Time i Pop selekcijom nastupao je po Berlinu, gdje su dobili nagradu za pjesmu Berlin na Svjetskom festivalu mladih u Berlinu.

Topić je snimio dupli solistički koncert Neosedlani 1979. godine. U pjesmi Hej Jugoslaveni iskoristio je stihove Exuperyja, Jure Kaštelana i Alekse Šantića. Album Šaputanje na jastuku objavio je 1980. godine. Godine 1984. Negdje izvan planeta – Princeza, a Bolji život 1986. godine.  Call it Love objavljuje 1993. godine. Surađivao je s grupom Smak na njihovom albumu Zašto ne volim sneg iz 1981. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak