Koncert povodom restauracije orgulja u crkvi sv. Ante u Sarajevu i izložba fra. Perice Vidića

0
Radiosarajevo.ba
Koncert povodom restauracije orgulja u crkvi sv. Ante u Sarajevu i izložba fra. Perice Vidića

Svečani koncert na kojem će nastupiti sopranistica Katarina Kikić Marić, orguljaš iz Zagreba Davor Ljubić, te Hor Magnificat uz dirigenta  Emanuela Josića, održat će se u ponedjeljak 5. decembra s početkom u 19,00 sati u crkvi sv. Ante na Bistriku u Sarajevu.

Na koncertu će se izvoditi operne arije, orguljaška djela i kompozicije za zborno pjevanje. Budući da sakralna muzika, a posebno orgulje, imaju posebno mjesto u životu crkve i liturgije, običaj je da se nove ili restaurirane orgulje blagoslove i predstave javnosti svečanim koncertom, a cijeli taj događaj zove se kolaudacija  (latinski: collaudatio – pohvala, hvaljenje).

Povod za ovaj koncert je kolaudacija orgulja u crkvi sv. Ante koje su u prethodnom periodu uspješno restaurirane.

Sead je donirao bubreg najboljem prijatelju: Molio sam dragog Boga da se sve podudari

Koncert, za koji je ulaz besplatan, organizira se u sklopu obljiežavanja Dana Matice hrvatske u Sarajevu.  

Iste večeri nakon koncerta, biti će otvorena izložba slika akademika fra Petra Perice Vidića u Maloj galeriji sv. Ante na Bistriku u 20,00 sati.

Uz ova dva događaja, Matica hrvatska u Sarajevu najavljuje i ove kulturne manifestacije:

  • Izložba likovnih radova sarajevskih osnovaca te predstavljanje Zbornika proznih i poetskih radova sarajevskih srednjoškolaca – oba događaja u Galeriji Mak.
  • Koncert sarajevskih gimnazija u Doma oružanih snaga BiH. Uz sve nadodajemo i obilježavanje 180 godina od osntuka Matice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak