Izložba slika fra Petra Perice Vidića otvorena u Galeriji Sv.Ante na Bistriku

Radiosarajevo.ba
Izložba slika fra Petra Perice Vidića otvorena u Galeriji Sv.Ante na Bistriku

Izložba slika fra Petra Perice Vidića, otvorena je večeras u Galeriji Sv.Ante na Bistriku u Sarajevu.

Ovo je 92. samostalna izložba, iako nije sigurno, jer ni fra Perica ne zna koja je po redu s obzirom da je izlagao po cijeloj BiH, Hrvatskoj, Austriji , Mađarskoj, Češkoj, Francuskoj, Njemačkoj i ne bi mogao posebno izdvojiti neku izložbu, ali, kaže, da su ga ipak prve izložbe više uzbuđivale, jer su očekivanja bila veća. 

Ono što ga posebno raduje je posjeta izložbama i to posjeta njegovih prijatelja, prijatelja umjetnosti, akademika, profesora, javnih ličnosti, građana koji vole njegova djela, „e zato je ova izložba meni naljepša“. 

"Još mi je više drago da pored poslova koje obavljam, mogu stvarati, a najviše volim stvarati i slikati prirodu. Od izloženih radova, 99 posto je priroda", kazao je u izjavi za medije fra Perica.

Bilo da je u tehnici ulja ili u tehnici pastela, uglavnom to je suhi pastel, a iako je ulje dugotrajnije, ali pastelom doživljava jači intenzitet boja „te me boje više oduševljavaju i ispunjavaju moju dušu“. 

"Boja je za mene nešto posebno. Iako kritičari kažu da boja ne postoji, da je to samo osjećaj koji u oku stvara svjetlost, ali čini mi se da bih ja i bez svjetlosti mogao stvarati i prepoznavati ljepotu boja", rekao je fra Perica i dodao da u radovima najviše prevlađuje plava boja i nju najviše voli jer je najviše ima u svijetu. 

Na izložbi, koja je otvorena u okviru Manifestacije „Dani Matice Hrvatske u Sarajevu 2015“ izložena su 43 rada, iako ih ima mnogo više, ovo je samo dio. 

Izložba je otvorena do 25. oktobra i prodajnog je karaktera. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije