Jednočinka Telefon i Ples s Mozartom - nove poslastice uskoro na sceni NPS

1
Radiosarajevo.ba

Opera buffa u jednom činu "Telefon" traje samo 23 minute, a ipak predstavlja pravi mali biser opere 20. stoljeća.

Talijanski kompozitor Gian Carlo Menotti napisao je ovu mini-operu 1947. godine kada je živio u New Yorku. Glavni pokretač radnje je telefon, u to vrijeme izum koji je ušao u mnoga kućanstva i snažno uticao na životni stil. 

Kako je napisao Aleksandar Nikolić, redatelj koji ovaj komad priprema sa solistima i ansamblom Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, ova jednočinka: 

Dodik se sada zbog rezolucije obrušio na njemačku vladu: To je zlo koje ne miruje

"... daje sve ono što operska publika obožava: baritonsku ariju gnjeva kao iz najboljih Verdijevih opera, jednu ariju lamenta kao parodiju Donizettijevim lamentima glavnih junakinja, zatim izvanrednu ariju u kojoj sopran demonstrira moć koloratura poput Kraljice noći kod Mozarta i na kraju nježan i strastven ljubavni duet kao iz Puccinijevih opera. Svi sastojci su tu, međutim, sada umesto u 180 minuta komprimovani u samo 23 minuta scenskog roler-kostera... Menotti je pišući ovo djelo 1947. predvidio problem koji je danas mnogo aktuelniji nego prije 75 godina. Menotti je prvi koji je fasciniran automantima poput telefona, radio-aparata, televizije, i koji ih prvi uvodi u opere... Lusi je zavisnik od svog telefona, opsjednuta je njime i dopušta da najbolje od pravog života promakne pored nje dok opsesivno šapuće u slušalicu. Slika koja nam je dobro poznata danas".

S obzirom na kratko trajanje opere Telefon, događaj će biti upotpunjen baletom u dva čina "Ples s Mozartom" u koreaografiji Nermine Damian

Premijera cjelovečernjeg događaja najavljena je za petak 29. april u 19,30, a prva repriza je u subotu 30. april u isto vrijeme. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak