Hasanaginice: Nova, brutalno iskrena predstava o braku, na sceni Stolarije NPS

2
V.A.Z.

Sudeći po reakcijama glumica i glumca prisutnih na press konferenciji uoči premijere, rad na predstavi Hasanaginice, u režiji Danila Marunovića, bio je mučan, bolan, zahtjevan i iscrpljujući. 

No, kako je poentirala Jasna Diklić, dramska umjetnica s višedecenijskim iskustvom, postepeno se na probama ova predstava otvarala u svim svojim afirmativnim segmentima, što će gledatelji, nadajmo se, prepoznati.

"Danilo Marunović je predstavnik generacije akademski obrazovanih crnogorskih redatelja iz Cetinja, koji su danas stubovi kulturnog života CG. On nije kalkulant, nije konformista, to je čovjek s angažmanom", naglasio je Dino Mustafić, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo na današnjoj press konferenciji.

Nova teška saobraćajna nesreća na bh. cestama: Tri osobe hitno prevezene u bolnicu

Riječ je o predstavi koja je nastala kao autorski projekt, u radionici, u radu s glumcima na sceni. Naslov predstave, s namjerom u množini, govori o Hasanaginicama kao otjelotvorenju žena u današnjim komplikovanim međuljudskim odnosima. 

"Hasanaginica je uvijek bila priča o braku. Ovo je brutalno iskrena predstava koja postavlja pitanje ko su danas Hasanaginice, u vremenu propitivanja statusa bračnih sloboda. Radeći ovu predstavu, uhvatili smo najsvježiji momenat u promišljanju šta je pozicija feminizma danas, nakon pokreta Mee Too ili nakon presude Johnnyju Deppu. Muško-ženski odnos danas je sve, samo ne diktiran od strane organizacija za ljudska prava ili pamfleta. Taj odnos je životan, dramatičan i sve samo ne harmoničan", rekao je o ovoj predstavi njen redatelj Danilo Marunović.

U predstavi igraju Mak Čengić, Belma Salkunić, Sanela Krsmanović Bistrivoda, Nerman Mahmutović, Mona Muratović, Ermin Sijamija, Jasna Diklić, Mediha Musliović i Milan Pavlović

U autorskom timu su autorica teksta Ksenija Popović, scenografkinja Marijela Hašimbegović, kostimografkinja Vanja Ciraj -DžuDža, autor muzike Ivan Marović i inspicijentica Irma Fetić

Predstava Hasanaginice će se igrati na sceni Stobolatorija (stolarija Narodnog pozorišta), premijerno u srijedu 28. septembra u 19,30, s prvom reprizom u četvrtak 29. septembra 2022. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak