"Farbanje" otvara vrata u zatvoreni svijet i ima potencijal da postane klasik

Radiosarajevo.ba
U ugodnoj atmosferi u sarajevskoj galeriji "Zvono" upriličena je promocija romana prvjenca mladog pisca Hamze Hodžića.

Hodžić je, kako je navela moderatorica Kristina Ljevak, u svom romanu Farbanje uspješno istrajao u tome da opiše neopisivo.

Roman Farbanje priča je o odrastanju u internetu Gazi Husrev-begove medrese za koji je Ljevak kazala kako predstavlja svojevrstan putokaz ka korektivu kako promijeniti postojeći model obrazovanja.

Osim što kritički propituje najstariju obrazovnu instituciju u BiH, Hodžić govori kako su sva odrastanja ista bez obzira na to o kojoj školi je riječ.

Da je Hodžić našao pravu mjeru, te "našao poziciju gdje ga ne može niko kritizirati i gdje ostavlja čitaocu da odluči kako će shvatiti knjigu", govorio je mladi pisac Boris Lalić koji je naveo kako je roman Farbanje srušio predrasude koje je on imao.

Lalić je istaknuo, kao začetnik žanra "malograđanskog irealizma", da predrasude koje imamo o Drugima zapravo ne pokazuju da smo građani, već malograđani koji ne znaju s kim žive.

U razgovoru s Lalićem, Hodžić je govorio o tome otkud ideja o pisanju romana i ispričao kako je sve počelo od istinitog događaja njegovog prijatelja iz medresanskih dana, a iz koje je nastala priča o glavnom protagonisti romana Ismailu.

Na promociji je Lalić istaknuo kako Hodžićev roman vidi kao potencijalni budući klasik, iako je možda pretjerano sada o tome govoriti, naročito zato što je roman uvjerljiv i počiva na istini.

I Hodžić je, poput Lalića, roman izdao u samostalnom izdavaštvu, tačnije u fiktivnoj izdavačkoj kući Vakat, te su još jednom istaknuli razloge zbog kojih nisu odlučili izaći u javnost preko izdavačkih kuća. 

"Ako ne krenemo s pozicije margine, ne znači da nećemo stići u centar", rekla je Kristina Ljevak.

Ugodna atmosfera potaknula je razgovor i zainteresiranost prisutnih, Na upit direktorice Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH Šejle Šehabović - kome se roman obraća - autor je odgovorio kako smatra da roman ima široku publiku, tj. da šalje univerzalnu poruku, te se može obraćati i učenicima koji tek trebaju upisati srednju školu, onima koji su je završili, kao i onima koji nemaju nikakve veze s medresom.

Pjesnik Goran Simić istaknuo je hrabrost mladog pisca da govori o toj temi, te je rekao kako će rado pročitati roman.

Hodžićev roman u četvrtak će biti promoviran i u zeničkom caffe baru Bonaparte, a promociju će moderirati Edin Bajramović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak