Evropski časopisi o Maji Milinković: Fado dolazi iz Bosne, zar ne?

Radiosarajevo.ba

O bh. interpretatorki i kantautorici Maji Milniković pišu svjetski muzički magazini, ne krijući svoje oduševljenje novim albumom Kaftan D Alma.

Pa tako Holandski magazin za muziku De Subjectivisten piše:

"Fado dolazi iz Bosne, to svi znaju, zar ne? Pa i Maja Milinković, rođena u Sarajevu (Bosna i Hercegovina), koja danas živi u Lisabonu, ima svoju viziju o tome i više je puta pokazala da fado ide uz sevdah ili sevdalinku, muziku Balkana. Obje vrste muzike su melanholične i u sebi imaju univerzalno opipljivu emociju.

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Maja je već snimila 3 albuma, pokazujući besprijekornu mješavinu ovih stilova. Njen prethodni album sa naslovom Fadolinka (2019) bio je veliko otkriće.

Svoj ukusni recept za spoj fada i sevdaha ponovo pokazuje na svom novom albumu Kaftan D`Alma na kojem nas intezitetom emocija koje unosi u interpretaciju opet uspjeva iznenaditi.

Svojim moćnim a ipak senzibilnim pjevačkim glasom vodi nas ulicama prelijepog starog dijela Lisabona (Alfama) i srednjovjekovnim selima Balkana. Sa njom nikada nije ili-ili, to je oboje. I s pravom, jer je to tako različito, a jednako, sa istim divnim dahom iz oba stila. Kao kad bi Amáliu Rodrigues stavili pored Mostar Sevdah Reuniona. Snagom i sjajem ona još jednom uspijeva skicirati uvjerljive, bezgranične scene koje će malo koga ostaviti ravnodušnim (Jan Willem za De Subjectivisten).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak