Dogville: O nama, dobrim ljudima, kada postajemo kukavice i licemjeri

V.A.Z.
Drama Narodnog pozorišta u Sarajevu u posljednje vrijeme nudi publici niz atraktivnih repertoarskih naslova. Sudeći po najavama, na listu aktuelnih i traženih predstava mogla bi se uvrstiti i Dogville, adaptacija istoimenog filma Larsa Von Triera u režili Lajle Kaikčija.
 
"U predstavi Dogville ne pričamo o nekome sa strane, već o nama. To je predstava koja otvara pitanje koliko se svi mi krijemo iza malih mikro-svjetova, kada se u čovjeku budi zlo i kada postajemo kukavice.  Rad na predstavi za cijelu ekipu bipo je kao roller-coster koji nas je sve preispitao. Ne možemo se praviti da u nama nema zla, u svakom čovjeku ga ima " kaže Lajla Kaikčija, redateljica predstave. 
 
Na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu, Dogville naprosto zvoni ženskim rukopisom . Osim redateljice, važan zadatak uradila je Vedrana Božinović kao dramaturginja, koja je originalno trosatno trajanje filma svela na manje od 90 minuta. Kostimografiju i scenografiju potpisuje Sabina Trnka, asistentica režije je Džejna Avdić, a glavni lik pripada takođe ženi - Amri Kapidžić. 
 
"Ova predstava je proizvod ženskog senzibiliteta, ali to ne znaći da je manje surova. Nastala je nastala na osnovu filma Larsa Von Triera, ne samo zato što taj film izgleda kao predstava, pa su je tim povodom obradili mnogi teatri u svijetu. Zapravo je glavni razlog tema - bavi se nama, dobrim ljudima koji smo dobri i spremni smo pomoći sve dok uistinu nekom ne zatreba pomoć. Kada smo mi u nevolji, skloni smo razmišljati da su ostali dužni da nam pomognu, ali kada je neko drugi u nevolji, često se pitamo - zašto im institucije ne pomognu? To je najlakše, kako bismo mi ostali mirni" - izjavio je na press konferenciji uoči premijere predstave  Izudin Bajrović, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo.
 
Univerzalnnost teme ogleda se i u činjenici da se upravo sada u našoj zemlji dešava velika ljudska tragedija koju mnogi ne žele da vide. Migrantska kriza i tragedija nesretnih ljudi koja se dešava pred našim očima, je ispit za čovječnost, tvrdi Lajla Kaikčija.  
 
Premijera predstave najavljena je za srijedu, 6. novembar u 19,30. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak