Čuvenim Pergolesijevim djelom 'Stabat mater' obilježeno vrijeme korizme u Sarajevu

1
V.A.Z.

U crkvi Presvetog Trojstva na Malti večeras je održan koncert na kojem je nastupio Sarajevski gradski orkestar sa solisticama.

Na koncertu kojim je ravnao dirigent Fuad Šetić izvedeno je čuveno barokno djelo "Stabat mater" čiji je autor poznati kompozitor Giovanni Batista Pergolesi.

Uz gudački orkestar, u solističkim rolama nastupile su sopranistica Hana Salihović i altistica Amila Ravkić.

Na Baščaršiji održano muzičko veče "U sevdahu duša moja"

Odabir ovog vokalno-instrumentalnog djela, utemeljenog na srednjevjekovnoj himni Stabat Mater Dolorosa koja opisuje tugu i patnju Djevice Marije pored Kristova križa, odiše duhom korizme, perioda pripreme za najveći kršćanski praznik – Uskrs.

Odabirom akustičnog ambijenta crkve Presvetog trojstva za ovaj koncert, dodatno je naglašena univerzalna ljepota Pergolesijeve muzike, u kojoj je evocirana bol i patnju iz koje izvire nada i vjera.

U galeriji koju je zabilježio naš fotoreporter pogledajte kako je bilo na događaju koji je organiziran u sklopu ciklusa KoncertiDA, župe Presvetog trojstva Novo Sarajevo.

Foto: N.G / Radiosarajevo.ba: Vinko Puljić - Koncert u crkvi Presvetog Trojstva

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak