Botanička bašta oduševljava sve generacije: Povećan broj posjeta u Zemaljskom muzeju BiH

0
FENA

Muzeji u Sarajevu bilježe povećanu posjetu i interesovanje turista i gostiju, a to je prilika da na jednom mjestu uče i upoznaju historijsku, kulturnu, ali i duhovnu komponentu Bosne i Hercegovine. Zemaljski muzej BiH je jedna od najzanimljivijih muzejskih destinacija za turiste.

Tako je ovaj muzej u prvih šest mjeseci prodao ukupno 25.925 ulaznica, od čega 10.393 za odrasle, a 15.532 za djecu.

Po riječima zamjenice direktora te institucije Ane Marić, najbrojniju posjetu čine organizirane školske grupe, posebno tokom maja i juna.

Marco Di Ruzza o Muzeju Ars Aevi: Italija je uvijek vjerovala u ovaj projekat. San postaje stvarnost

"Od jula nadalje primjetan je povećan broj turista, najčešće pojedinačne posjete", kazala je Marić.

Na pitanje koji je paviljon najzanimljiviji i najposjećeniji, Marić kaže da je generalno, Botanička bašta popularna svima.

Prošetajte s nama Zemaljskim muzejom: Botanička bašta kao iz dječije mašte

"Vrlo teško za procijeniti iz naše perspektive, ali obično mlađi uzrasti više vremena provedu u zgradi Odjeljenja za prirodne nauke, dok su turisti uglavnom duže u zgradama Odjeljenja za arheologiju i Odjeljenja za etnologiju. Botanička bašta je jednako popularna svima", ističe ona.

Impresije, sugestije gostiju i turista su uglavnom pozitivne, dodaje ona, što je vidljivo iz knjige utisaka, kao i Google recenzija. 

"Posjetitelji se zahvaljuju što čuvamo prirodno i kulturno naslijeđe, često su iznenađeni pozitivnim promjenama u smislu održavanja zgrada i vrta, kao i izložbenim postavkama", navela je zamjenica direktora Zemaljskog muzeja BiH Ana Marić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak