Izložba fotografija “Diego i Frida: priče iz života” pred sarajevskom publikom

0
Radiosarajevo.ba
Izložba fotografija “Diego i Frida: priče iz života” pred sarajevskom publikom
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Izložba fotografija "Diego i Frida: priče iz života"

U Sarajevu danas, 15. augusta, u Umjetničkoj galeriji otvorena je izložba fotografija "Diego i Frida: priče iz života" koja prikazuje dio svakodnevnog života i neke intimne detalje u životu ovog jedinstvenog i kontroverznog para.

Ovom izložbom ujedno se obilježava i godišnjica diplomatskih odnosa Bosne i Hercegovine i Meksika.

Fotografije koje prikazuju važne trenutke iz života Fride Kahlo i Diega Rivere ne samo da bilježe njihove zajedničke trenutke, već i oslikavaju Fridinu bol i fizičko propadanje. One također dokumentiraju njen politički aktivizam, uključujući i posljednju fotografiju snimljenu na političkim demonstracijama, samo nekoliko dana prije njene smrti u julu 1954. godine.

Pogledajte kako pauk diže Porsche u jednoj od najprometnijih ulica u Sarajevu

Pogledajte kako pauk diže Porsche u jednoj od najprometnijih ulica u Sarajevu

Diego Rivera i Frida Kahlo jedan su od najslavnijih parova meksičke historije umjetnosti, a njihove harizmatične ličnosti pomogle su da se uspostavi pokret koji će imati definitivan utjecaj na kulturni život Meksika 20. vijeka.

"Izložba je zbirka fotografija istaknutih umjetnika koji su bili prijatelji i kolege ovog para, među kojima su Giljermo Kahlo i Giljermo Samora. Skoro 25 godina njihov odnos je bio definisan mnoštvom susreta i neuspjelih susreta koji su prevazišli sferu privatnog i postali dio javnog domena", saopćeno je iz Umjetničke galerije BiH.

Izložba fotografija
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Izložba fotografija "Diego i Frida: priče iz života"

Romantična zajednica Kahlo i Rivere okupila je intelektualce, političare i poznate ličnosti, a njihov dom je bio mjesto okupljanja, zavjera i intriga u društvenom i političkom životu Meksika. Povremeni periodi tokom kojih su živjeli u Sjedinjenim Američkim Državama, zbog narudžbina koje je Rivera dobijao, pomogli su da oblikuju svoje stavove o kapitalizmu, napretku i revoluciji, ali je to bila i tačka preloma u njihovom ličnom odnosu.

Njihov povratak u Meksiko označio još jednu prekretnicu, par se razdvojio krajem 1939. godine da bi se ponovo vjenčao samo godinu dana kasnije u San Francisku. Ovo je bilo vrijeme velike aktivnosti i entuzijazma, Rivera je bio ključan u odluci meksičke vlade da Lavu Trockom odobri konačni azil. Vrijeme provedeno sa Andreom Bretonom rezultiralo je obećanjem izložbe koja će Fridu Kahlo odvesti u Pariz. Tokom godina, stvorili su mrežu umjetnika i intelektualaca koji će postati dio modernizatorskih snaga zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije