Bliži se početak FAR festivala: "Težimo ka postizanju rodne ravnopravnosti u svim sferama društva"

0
N. O.

Prvo izdanje Female Art Rising festivala (FAR) će biti realizovano od 17. do 21. septembra 2024. godine u Sarajevu.

Festival Female Art Rising je međunarodni kulturno-umjetnički festival, koje je osnovalo Udruženje Kontakt, s ciljem stvaranja snažne platforme koja promoviše rad žena umjetnica. 

FAR stvara prostor i prilike za povezivanje i saradnju unutar regionalnih i međunarodnih umjetničkih zajednica. Programske aktivnosti festivala uključuju projekcije filmova, pozorišne predstave, koncerte i izložbe.

Građani Mostara policiji prijavili sumnjivu trojicu: MUP ih locirao, u stanu našli automatske puške

Početak festivala se bliži, a portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je osnivačicu i direktoricu FAR-a Narcisu Cvitanović, koja nam je otkrila kako je ovaj događaj osmišljen, odakle je krenula ideja festivala te kakvu je podršku dobilo Udruženje Kontakt u ovom projektu.

"Festival Female Art Rising, koji organizuje Udruženje Kontakt, osmišljen je kao snažna platforma za isticanje stvaralaštva umjetnica, s posebnim naglaskom na novu generaciju. FAR je platforma koja potiče dijalog i edukaciju o rodnoj ravnopravnosti, inkluziji, slobodi i jedinstvenosti kroz različite umjetničke discipline.

Festival je namijenjen umjetnicama i autoricama, ali i muškim kolegama koji/e kroz svoja umjetnička djela adresiraju pitanja rodne ravnopravnosti i uloge žene u društvu. Ključni segment festivala je edukativnog karaktera, s fokusom na mlade talente koji će imati priliku za profesionalno usavršavanje i povezivanje s etabliranim umjetnicama i umjetnicima", rekla je za portal Radiosarajevo.ba Narcisa Cvitanović.

Cvitanović nam je otkrila da će se Festival FAR održati na četiri lokacije u Sarajevu: Sarajevski Ratni Teatar SARTR, Goethe-Institut BiH, Kino Meeting Point i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH. Važno je napomenuti da je ulaz na sve festivalske događaje besplatan, ali je potrebno izvršiti registraciju za prisustvo na željenom događaju/događajima putem linka OVDJE.

"Kako bismo osigurali sredstva za realizaciju ovog projekta u našoj zemlji, potreban je ogroman trud, volja i strast prema onome što radimo. Konkretno vezano za festival FAR, zahvalni smo Ambasadi Švicarske u BiH, koja je prepoznala značaj festivala, kao i Rockefeller fondaciji, koja već godinama podržava naš rad. Bez njihove podrške, održavanje festivala bilo bi nemoguće. Projekat je dodatno podržan od strane Federalnog i Kantonalnog ministarstva kulture i sporta. Posebnu zahvalnost ide našim partnerima, sponzorima i medijskim pokroviteljima, koji su doprinijeli kvaliteti programa i osigurali odličnu vidljivost festivala", kazala nam je Narcisa.

Festival FAR ima ambiciju da postane redovan događaj u kulturnom kalendaru našeg grada i države, s ciljem promoviranja i edukacije o društveno važnim temama kroz umjetnost.

"Želimo da festival FAR postane redovna godišnja aktivnost u kulturnom kalendaru našeg grada i države kako bi promovirao i edukovao o društveno važnim temama putem umjetnosti.

Živimo u patrijarhalnom društvu, gdje još uvijek vladaju stereotipi o ulozi žene, i težimo ka postizanju rodne ravnopravnosti u svim sferama društva. To zahtijeva, prije svega, promjenu svijesti i edukaciju o uzrocima i posljedicama ove vrste diskriminacije. Iako je riječ o dugotrajnom procesu, to je naša obaveza.

Također, moramo pronaći prostora i volje da budemo kontinuirana podrška mladim umjetnicama i umjetnicima koji/e su na početku svojih karijera. Potreban im je 'vjetar u leđa' za sve buduće stvaralaštvo, što će pozitivno uticati na njihovo samopouzdanje, koje je ključno za profesionalni i lični razvoj", rekla je Cvitanović.

Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: FAR Festival press

"Udruženje Kontakt se od svog osnivanja bavi produkcijom društveno angažovanih umjetničkih projekata. Realizacijom festivala želimo pružiti podršku ženama koje se svakodnevno bore za ravnopravno učešće u svim sferama života i omogućiti da se njihov glas čuje dalje. Istovremeno, želimo podržati mlade kroz edukaciju i povezivanje sa etabliranim kolegicama i kolegama.

Inicijatorice festivala FAR, pored mene, su Emina Pašić i Kristina Ljevak Bajramović. Festivalski tim čine mladi i predani ljudi, koji su kroz rad na festivalskim aktivnostima stekli dodatna znanja i vještine", dodala je za portal Radiosarajevo.ba Narcisa Cvitanović, osnivačica i direktorica FAR-a.

Sve detalje o festivalu možete pronaći na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak