Album narodnih nošnji u BiH poseban zbog specifičnog načina štampe

S. H.
Svako ko se poželi baviti historijom starih narodnih nošnji u Bosni i Hercegovini pri istraživanju ne može zaobići rad nekadašnje kustosice Zemaljskog muzeja Zorislave Ćurić "Album narodnih nošnji u BiH".

"Album je specifičan jer je nastao za 75. godišnjicu rada Zemaljskog muzeja. Tada su objedinjena sva istraživanja autorice, a i vrlo su interesantne nošnje koje su tu prikazane", rekao je za Radiosarajevo.ba kustos Muzeja Ernis Šljivo koji nam je otkrio da su nošnje podijeljene na gradske i seoske.

Šljivo nam je rekao kako je sam Album interesantan i zbog visoke štampe u kojoj je izrađen.

"Da bi nastao Album u kojem su prikazane narodne nošnje morali su napraviti šest ploča. Tri su za tri osnovne boje, četvrta za crnu, a još dvije su napravljene za zlatnu i srebrenu, eventualno još boja za toniranje podloge, što je zapravo sedam ploča koje su identične i razlikuju se u mikronima", rekao nam je kustos Samir Avdić navodeći kako se za svaku boju štampalo posebno, te su se izrađivale legure od cinka.

Legure od cinka

Kako bi otkrili način izrade ovog Albuma, Šljivo i Avdić su se morali pozabaviti istraživačkim radom na šta su jako ponosni u Odjelu za etnologiju ovog Muzeja koji je povodom 130. rođendana upriličio predavanje o nastanku ovog Albuma. Predavanje je održano na obnovljenom odjelu u Odjeljenju za prirodne nauke.

Nošnje koje su prikazane u albumu su uglavnom iz 19. stoljeća, te nekoliko njih iz 20. 

"Nošnje je počeo prikupljati Ćiro Truhelka od samog osnivanja Muzeja s obzirom da je BiH tada bila poprilično neistražena, a opet egzotična i zanimljiva. Tako da je to Muzejsko društvo još 1855. godine, prije nego što je formiran Muzej, u svojim pravilima napisalo da Muzej treba da prikuplja nošnju svojstvenu zemlji.

Već tada najprije arheolozi počinju prikupljati nošnje, a kasnije i etnolozi, ali tek nakon Drugog svjetskog rata kada je u Muzeju zaposlena i prva diplomirana etnologinja Zorislava Marković-Čulić", ispričao nam je Avdić navodeći kako je ona prikupila nove nošnje, a do tada prikupljene sistematski obradila.

Nakon toga, ova etnologinja je objavila Album narodnih nošnji u BiH koji je jedno od najznačajnijih posebnih izdanja Zemaljskog muzeja u njegovoj historiji, koje svako ko izučava tradicionalne nošnje u našoj zemlji ne može zaobići.

Album narodnih nošnji u BiH Zorislave Čulić

Album obuhvata cijelo područje BiH i sve njene narode, njihovu gradsku i seosku nošnju, odnosno sva tri tipa seoskih nošnji.

Malo je pronađeno arheoloških ostataka narodnih nošnji o čemu je već pisano u ovom Albumu, a u njemu su prikazani i crteži, krojevi i elementi narodnih nošnji, te su poznati svi tipovi i podtipovi nošnji.

Pronalazak legura od cinka pomoću kojih je odštampan ovaj Album svojevrsni je omaž stručnjacima koji su to započeli, rekao nam je Avdić, navodeći kako se u samom Albumu nalaze svi podaci koji su prethodili istraživanju etnologinje Čulić, ali da se i u Glasnicima Zemaljskog muzeja mogu pronaći svi željeni podaci o ovoj temi.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak