AJB DOC: Objavljen program 3. izdanja Al Jazeera Documentary Industry Days

0
Radiosarajevo.ba
AJB DOC: Objavljen program 3. izdanja Al Jazeera Documentary Industry Days

Al Jazeera Documentary Channel najavljuje nastupajuće treće izdanje "Al Jazeera Documentary Days", koji će biti održan tokom Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans od 14. do 16. septembra 2024. u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini, te će povezati donosioce odluka s upečatljivim dokumentarnim projektima.

Ovogodišnje izdanje naglasak stavlja na dokumentarne filmove koji pričaju ljudske priče, bave se gorućim društvenim pitanjima i promovišu univerzalne vrijednosti, s fokusom na regije koje su nedovoljno zastupljene u industriji dokumentarnog filma. Poticanjem kulturne razmjene, ovaj događaj za cilj ima da podstakne dublje razumijevanje različitih perspektiva.

"AJD Industry Days dokaz je Al Jazeerine posvećenosti podršci dokumentarnom filmu. Vjerujemo u moć dokumentarnih filmova da inspirišu promjene, a ovaj događaj potiče međunarodnu saradnju kako bi se prikazao rad filmskih stvaralaca na globalnom nivou", izjavio je Ahmed Mahfouz, generalni direktor Al Jazeera Documentary Channela.

Zahuktava se regionalna utrka u naoružavanju: Hrvatska kupuje moćno oružje vrijedno 688 miliona KM

Adel Ksiksi, koji se nalazi na čelu projekta Al Jazeera Documentary Channel Industry Days, rekao je da su imali ogroman odaziv, te su stekli uvid u talent i kreativnost unutar globalne dokumentarne zajednice.

"Ovogodišnji program fokusira se na međunarodnu saradnju i podršku novim talentima. Treće izdanje AJD Industry Daysa okupit će više od 80 međunarodnih donosioca odluka, 50 producenata i filmskih stvaralaca. Ovaj događaj za cilj ima olakšati umrežavanje, saradnju i razgovore o projektima, što potencijalno može dovesti do mogućnosti finansiranja", rekao je Ksiksi.

Objavljena tema 7. AJB DOC-a: 'Njeno propitivanje dolazi u idealnom trenutku'

Na AJD Industry Days prijavljeno je rekordnih 270 dokumentarnih projekata iz otprilike 50 zemalja.

Od ovog impresivnog broja, odabrano je 29 projekata, koji će biti podijeljeni u četiri kategorije: Main Pitch (10 projekata), Rough Cut ( devet projekata), Balkan Star ( šest projekata) i Special Selection (četiri projekta). Projekti će se ocjenjivati na osnovu njihove teme, relevantnosti, originalnosti, kvaliteta prezentacije, produkcijskih vještina i međunarodnog potencijala.

Ukupni nagradni fond za pobjedničke projekte iznosi otprilike 120.000 eura.

AJD Industry Days je događaj koji je pokrenut 2021. u organizaciji Al Jazeera Documentary Channela, a održava se jednom godišnje u saradnji s Festivalom dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) s ciljem promocije globalne saradnje i podrške novim talentima u oblasti dokumentarnog filma.

Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) međunarodno je priznati događaj koji se svake godine održava u organizaciji Al Jazeere Balkans, regionalnog televizijskog kanala. U saradnji s Al Jazeera Media Networkom (AJMN) i Al Jazeera Media Institutom iz Dohe, AJB DOC služi kao platforma za prikazivanje dokumentarnih filmova televizijskog formata. Festival se sastoji od takmičarskog i netakmičarskog programa, zajedno s pratećim programom „AJB Prikazuje“.

Osnovana 2011, Al Jazeera Balkans je regionalni informativni kanal sa sjedištem u Sarajevu i studijima u Beogradu, Skoplju i Zagrebu. Program emituje na lokalnim jezicima i poznata je po svom nepristrasnom i objektivnom izvještavanju, a milionima gledalaca daje lokalni pogled na regionalna i međunarodna pitanja i time potvrđuje svoju reputaciju globalnog igrača.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak